Намери приказка

сряда, 7 август 2013 г.

Символи: ВОДНО КОНЧЕ









Водното конче е интригуващ обект на интерес на всяко място, където живее, а също и всяка цивилизация е създала свое уникално символно значение за него, за държанието му и за начина му на живот.
На английски името му е Dragonfly, което буквално се превежда като Драконова муха. Това идва от мита, че водните кончета са били дракони някога.
Водното конче, в почти всяка част на света, символизира промяна и промяна в перспектива на самореализирането, промяна, която в основата си е умствено и емоционално съзряване, разбиране за дълбокия смисъл на живота.
Традиционната асоциация на водните кончета с водата водят до това да се търси онова, което не се вижда с просто око.
Водното конче може да се движи във всичките 6 посоки с рязка смяна на движението. То излъчва сила и уравновесеност, нещо, което се постига с възрастта и зрелостта. Водното конче може да се движи със скорост от 45 мили в час, да се рее като хеликоптер, да лети назад като колибри, да лети право нагоре, надолу и на всички страни. Странното е, че то прави това, докато размахва  криле само 30 пъти в минута, за разлика от комарите и обикновените мухи, които размахват своите криле 600 и 1000 пъти в минута. Водното конче постига действията си не само с мощността на крилете си, но и с елегантността, която би имала само балерина с много опит.
Цветът на водното конче синжира, когато светлината го докосва под определен ъгъл, което добавя към неговата красота. Това качество се смята като край на самосъздадените илюзии, чист и ясен поглед над реалността на живота. Откриването на собствените качества, чрез премахване на маската, която сме си сложили.
Водното конче ни показва, че трябва да живеем за момента и то на макс. По този начин знаем кои сме, къде сме, какво правим, какво искаме, какво не и съжаляваме по-малко.
Какво може да се каже за безопасно насекомо, което не хапе, не лекува рани от змийско ухапване и определено не мери човешките души за добро и зло? Но, за сметка на това, се оказва, че има доста митове, свързани с живота и съществуването на водното конче.
В Япония водното конче символизира лятото и есента, уважавано и обожавано е навсякъде дотолкова, че самураите са го използвали  като символ на силата, бързината и, най-вече,  победата!
В Китай хората асоциирали водното конче с просперитет, хармония и късмет. Сред индианците то е знак за щастие, бързина и чистота. Чистота, защото кончето се храни от самия вятър.
Водното конче е наричано вещерско животно, смятало се , че Сатаната го е изпатил на земята, за да сее хаос  и раздор, наричали го още – Резач на уши, Дяволска игла, Жилещия конете. Името Жилещ коне идва от неразбраната ситуация, когато конете ритали и били неспокойни, когато имало водни кончета наоколо. Фактът си остава, че водните кончета помагали на конете, защото ядяли някои от паразитите, които в действителност ги жилели.
Е, хората от Уелс наричат водното конче Помощник на змията и смятат, че следва змиите, за да лекува техните рани, а в Португалия ги наричат Очевадки.
В Швеция фолклорът предполага, че водните кончета обикалят за лоши души и се промъквали при лоши деца, които лъжели, а също и при възрастни, които проклинат, за да зашият техните очи, уста и уши.
За насекомо, което населява планетата ни от почти 300 милиона години, е нормално да има толкова широко приемане от различни цивилизации.
Тотемът на водното конче е тотем на мъдрост и промяна. Ако това насекомо се появи в живота ви, най-вероятно ви призовава за промяна и еволюция. Символ на метаморфозите и трансформациите, то вдъхновява онези, които го имат за тотетм, да променят нужното в живота си, за да постигнат пълния си потенциал.
Ако за вас водното конче е животно на силата, може да го повикате в живота си, когато сте заклещени в кофти ситуация, за да ви помогне да получите нова перспектива и да видите дали решението не е пред очите ви, да се адаптирате и да се измъкнете от проблема.
Хората с този тотем развиват способността да приемат леко нещата, дори и в най-тежките моменти. Лекота в чувствата и в мислите. То ни подканя да бъдем леки, позитивни, независимо от ситуацията. Символизира също афинитет към света на чувствата, тъй като се среща основно покрай вода. Силен символ на емоциите, особено подсъзнателните. Ако духът на водното конче ви посети, вие трябва да изследвате вашите емоции по весел и лек начин.
Водните кончета са могъщи съюзници, когато трябва да се свържем с духа на природата. Отворете се за магията на природата и стихиите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар