Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Мистични и лечебни свойства на МЕНТАТА




Ментата е една от онези билки, които просто ставатза всичко. Расте като бурен, безопасна е за употреба и е идеален лек запроблеми с храносмилането. И е много вкусна, след като я изпиете. Ментата едобре позната с качествата си, свързани с храносмилането, стомашните спазми,менструални болки, подуване, раздразнен стомах, световъртеж, повръщане и коликипри децата. Направете си чай от прясна или изсушена мента, листата, за даполучите вкусна и освежаваща напитка, която да успокои стомаха ви след тежкавечеря, например. За по-младата аудитория може да се затопли с мляко за същияефект (определено ще бъде харесана).
Ментата може да се използва за стимулиране на апетита. Намалява глада закратко, но когато ефектът изчезне, гладът се връща дори с по-голяма сила. Защастливците, които имат нужда да качат няколко килограма, може да пият чай 30минути преди ядене, за да стимулират апетита си.
Лютивата мента е много по-ефективна от обикновената градинска мента, коятообикновено е кулинарна билка. При случаи на колики при малки деца, по-добре еда се използва градинска, а не лютива мента, тъй като е по-мека.
За освежаване и почистване на лицето, сложете шепа начукани в хаван листа отмента в съд с хладка вода. Нека престоят около час, после ги сложете вхладилника и използвайте, както желаете. Мента, в комбинация с розмарин, с оцетпомага за контрол над пърхута.
Плиний пише, че гърците и римляните декорирали масите си по време на пир склончета мента, а дори и овкусявали доста от ястията си с тази билка. Дискорид,гръцки лечител, отбелязва, че ментата има медицински свойства, когато маслото еизвлечено и използвано за третиране на спазми и проблеми на храносмилателниятракт. Лютивата мента е култивирана и от древните египтяни.
По време на Средните векове, монаси, които били добре запознати с качествата набилките, използвали лютивата мента, за да полират зъбите си. По същото време,хората, които се занимават с правенето на млечни продукти, открили, че листа отмента, разпръснати покрай питите със сирене и кашкавал, предпазва от нашествиена плъхове в хранилищата.
В окултните среди ментата се използва за пречистване. Може да се изгаря или дасе натърка в предмети, за да се премахне негативната енергия, а също и да секонсумира като еликсир или чай, за да помогне за лечение. Ментата разгаряемоцията на любовта и страстта. Ментата е също билка за защита. Ярко зеленителиста се използват в заклинания за просперитет, а също и за късмет. Ментата едобра в заклинания за лечение. Инхалацията на ментови изпарения помага заразвитие на ясновидските способности. Ако сложите листенца мента въввъзглавницата си – тя ще ви пази, докато спите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар