Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Символи: Луна





 

Пълнолунието е след два дни - на 27ми март, затова Принцесата реши, че е подходящо днес, бидейки и понеделник, лунният ден, да си поговорим за луната и нейното значение. Ето малка част от нещата, над които властва тази омагьосваща нощна кралица.

Луната е традиционен символ на женствеността, жените и плодовитостта. В много от по-старите цивилизации луната е представлявана от богиня или за луната се грижи някоя богиня. За сравнение, в японската литература, луната е мъжко божество, а слънцето - женско. По този начин може да се разбере кога артистът черпи от японската литература - ако се говори за луната като за "него", и кога от европейската и африканската култура - когато се говори за луната като за "нея". Но не само в японската култура луната се възприема като мъжко начало - много индиански племена (Навахо, Ескимо, Пуебло), маорийците, шумерите.
Когато е комбинирана със слънцето - символизира двойнственост - единство между женското и мъжкото начало, подобно на ин и ян.
Но по-интригуващо от нейния род, е начинът, по който луната получава своята сила и влияние. Тя се смята за светещо небесно тяло, но всъщност тя не излъчва светлина - тя използва слънчевата светлина и я отразява, като огледало, в нашите земни очи.
Този метод на светлинна проекция, превръща луната в символ на неуловимостта. Докато слънцето осветява гордо и ярко някой философски субект, луната меко и леко насочва вниманието ни натам, осветявайки нашето психе с блясък, много по-отворен за езотерични впечатления.
В индианските вярвания, тотемът на Луната е защитник на земята. Нейният дух ни пази и може да променя настроенията ни. Една от многото индиански истории разказват, че затъмнението е риба треска, опитваща се да изяде луната.
За да се предотврати това, клади са били палени с борови клони, за да има много дим - това трябвало да накара рибата треска да се задави и да изплюе луната.
Ако погледнем от астрологична гледна точка - луната е владетел на зодията рак и управлява интуитивното мислене, а също и емоциите. Луната е символична сродна душа на водата и споделя този афинитет със зодията рак, тъй като и елементът на раците също е вода.
В животински смисъл, луната се асоциира с водата и нейното влияние върху приливите и отливите, което я прави матрона на всички морски същества, особено онези с черупки.
Нейното владение не спира дотук, обаче, защото луната е също кралица на нощта, нейното кралство включва всички нощни животни - прилепите, мечките, вълците, совите, нощните пеперуди, котките.
Символичното значение на луната може да бъде открито и в алхимичните учения, където тя е аспект на среброто. Във вечно параболичната перспектива на практикуващите алхимисти, знаем, че среброто е символ на чистота, яснота. Среброто е един от основните три метала на Прима Материя - тоесто среброто е част от тройния трон на трансформацията.

В митовете и легендите, среброто се асоциира с Артемида, гръцката богиня на лова, част от чийто качества включват целомъдрие, защите, отмъщение и раждане на деца; Диана - римска богиня, също на лова и гората, защитник на жените и животните; Хекате, придобита гръцка богиня на нощта, специализираща в раждането на деца, цикли, пречистване, кръстопътища и ясновидското зрение; Тот - египетси бог на луната, имащ връзка с магията, мъдростта, писането; Дева Мария - в християнския символизъм тя представлява новолунието, където реознира с концепцията за чистотата, мира, илюминацията и перфекционизма; Куан Ин - китайска богиня на чистотата, грацията, добротата, самопожертвованието (вярва се, че е патрон на раждането и се призовава за помощ при зачеване). Това са само част от божествата, с които луната се асоциира.
В гадателските карти Таро, лунните енергии са представени от Луната, карта от Големите Аркани.
Фазите на луната също ни подсказват нови интригуващи знамения:
Намаляващата луна - тогава е време да пуснем нещо да си върви, да се предадем
Новолуние - ново начало, прераждане
Растяща луна - растеж, бременност, манифестация.
Пълнолуние - пик на силата, яснота, пълнота, изпълнение на желание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар