Намери приказка

сряда, 2 октомври 2013 г.

Цветовете и тяхното значение: ЧЕРНО




Цветът на мистерията и защитата

Черното е цветът на скритото, тайнственото, незнайното, създава ореол на мистерия.  В цветната психология значението на този цвят е защита от външния емоционален стрес. То създава бариера между нашето аз и външния свят, давайки ни компорт и утеха, докато защитава емоциите и чувствата ни, скривайки нашите слабости, несигурности и липса на самочувствие.

Черното е абсорбацията на всички цветове, липсата на светлина. Черното крие, доато бялото носи светлина. Това, което черното скрива, бялото открива. Всички използваме черното в различни моменти, за да се скрием от света около нас по един или друг начин. Някои го използват, зад а скрият излишните килограми, други – за да скрият чувствата си, страховете си или несигурностите си.

Черното означава сила и контрол, придържането към информация и вещи, отколкото към даването на други хора. Този цвят сплашва, не е приятелски настроен, трудно достъпен е, заради силата, която излъчва. Търговци, носещи черно, ще направят добри продажби, но няма да си създадат приятели. То излъчва авторитет, но създава страх.

Черното абсорбира отрицателната енергия. Полезно е да носите нещо черно със себе си, за да се защитавате от негативни влияния, докато пътувате или в ежедневието си, извън дома. Хора, носещи черно, са традиционалисти, консервативни, сериозни, смятат се за изискани и достойни. Черният цвят е цвят на изискаността, като малката черна рокличка или събитие със статут на черна вратовръзка. Целящите успех и богатство жени често избират черния цвят, тъй като им придава елегантен, изискан и уверен вид.

Черното често се асоциира със сексапила и съблазняването, изкусителката в секси черно бельо, имаща ореол на мистерия и интрига. Подчиняване – дори и на любовник, подобно на свещеника носещ черно, подчинен на Господ.

Черното е краят, но краят винаги означава ново начало. Когато светлината се появи, черното се превръща в бяло, цветът на новото начало. Тийнейджърите често имат психологическата нужда да носят черно по време на трансформацията си от невинността на детството към съвършенството на зрелостта. То означава краят на един етап от живота и началото на друг, позволява им да се скрият от света, докато открият собствената си идентичност.  Важно е да преминат през този етап, но ако продължи и в тяхната зрялост е знак за тревога.

Твърде много черно причинява депресия и промени в настроението, създава негативна среда. Комбинирано само с бяло създава спорна атмосфера. Най-добре е да се съчетава и с други цветове, за да има живителна енергия.

Позитивни страни на черното – защита, утеха, сила, официалност, изисканост, съвършенство, съблазън, мистерия, край/начало

Негативни страни – сдържаност, депресия, песимизъм, тайнственост, криене, консервативност, сериозност, сила/контрол, тъга, негативност

В окултния свят черното отговаря за Сатурн, зъбите и костите. Използва се с бяло, за да олицетвори баланс, противоположности, съюз на противоположни сили, самостоятелно - за гадание, начало, съзидание, прераждане, абсорбиране на енергии, търпение, обвързване, стабилност, неутрализиране на енергии, материални придобивки, защита, карма, смърт, закон, разбиране на собствените ни граници, преодоляване на препятствия, предизвикателства, тестове, недвижими имоти, фермерство, саможертва, раздяла, престъпници, водопроводчици, справедливост, завещания, дългове, открития, истина.

Черното е най-неразбраният цвят. Да си официален, означава да носиш черно, но лошите също носят черни шапки, например. Черното символизира смъртта в някои култури. Индианците пък вярвали, че черното е хубав цвят, защото е цветът на почвата, която дава живот.

Добавете черно в живота си, ако искате:

-                    Да станете незабележими

-                    Да отворите вратата на мистерията

-                    Да се подготвите за непознатото

-                    Спокойна празнота.

Черните камъни символизират самоконтрол и гъвкавост. Те имат защитни енергии, тъй като черното е липса на светлина, съответно може да се използва за ставането ни невидими. Черни камъни са черният турмалин, обсидиан, оникс, черен кианит, шунгит, черен яспис, астрофилит.

Черното облекло е едновременно смела заявка за мистерия и самоконтрол. То казва – „Забележи ме, но не ми се натрапвай!”

1 коментар: