Намери приказка

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Символи: Кръг



/На снимката: Капан за сънища, Crimson Princess Jewelry/


Ако се вгледате през очите на първите хора в небето, ще видите и първите кръгове – луната, слънцето, точките в небето като планети, звезди, и ще разберете величествеността, говореща на кръглия език.
Човешкото око е също един от първите кръгли символи, които са осъзнати от древните хора. Ириса, зеницата са един вид микрокосмос. Сякаш отваряме очите си за циклите на времето, живота и природата. Огледално възприятие, ако щете.
В символизма на кръга се включват следните ключови думи: цялост, фокус, единство, грижовност, цикъл, инициаия, съвършенство, утроба, центриране, революция, безкрайност, завършеност.
Значението на символа кръг е универсално, свещено и божествено. Представя безкрайната природа на енергията и инклузивността на вселената. Нашите древни предтечи са наблюдавали кръглия аспект на циклите на времето, особено в движението на сезоните, валсовият ритъм на времето, а също и въртенето на земята около слънцето на по-късен етап.
В алхемичния символизъм, кръгът е центъра на фокуса. Кръговете са водеща черта в алхимичното изкуство. Кръовете емфазират на това, което се намира в техния контур. Ако огънят е включен в работата, кръг около него ще освети фокуса на огъня.
За индианците кръгът е слънцето, луната и техните деца, мъж и жена. Но не трябва да бъдем твърде буквални. Кръгът също олицетворява духовната енергия.
Кръговете са защитни емблеми на Келтите. Кръговете често са рисувани като защитни бариери, които да не биват престъпвани от врагове или зло. Те са и келтският символ за космоса.
В китайския макрокосмичен символизъм, кръгът изразява формата на рая, а земята е изобразявана като квадрат. Когато виждаме квадрат в кръг в китайското изкуство, това означава съюз между земята и рая. Символът Ин и Ян е кръг и говори за цялото на двойнствеността.
Юнг вижда кръга като геометричен архетип на психето. Когато се комбинира с квадрат, който е архетих на тялото, това обяснява връзката или баланса между психето и тялото.
Кръгът включва и нас самите в грандиозната схема. Ако даден символ има нарисуван кръг около себе си, то този символ ни предизвиква като наблюдатели и ни въвлича в себе си.
Ако кръст има кръг около себе си, то това е сигнал за унификация, цялост. Кръгът приканва наблюдателя да пристъпи вътре в свещеността, която представлява кръста, докато в същото време задържи светостта си.
Кои кръгове в ежедневието ни събуждат нашето осъзнаване? Планетите, слънцето, циферблатите на часовниците, гумите на колите, очните ябълки, монетите, пръстените, клетките, порталите, плодовете, яйцата.
В по-широк смисъл, тези произволни кръгли обекти могат да се наредят в пъзел и да дадат по-голяма картикнка на трансцеденталния ни поглед над природата. Огледайте кръглите обекти покрай себе си и вижте кой ви харесва най-много. Със сигурност ще откриете нещо ново в процеса.
Петата стихия, духът, често се изобразява с кръг, тъй като е съставена от всички останали стихии и ги обединява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар