Намери приказка

неделя, 8 декември 2013 г.

Билки и растения: Имел







Повечето хора асоциират имелът с целувки, както е и обичаят, ако някой застане под китка имел, закачена над главата му. Едва ли знаете, че векове преди Христа имелът се е използвал като религиозен символ в езически ритуали. За древните друиди имелът е свещен символ с магически и лечебни свойства.
Тези древни хора вярвали, че имелът лекува болести, прави хората и животните по-плодовити, защитава от вещици, носи добър късмет. Всъщност, имелът бил толкова свещен за друидите, че ако двама врагове се срещнали под дърво, на което растял и те оставяли оръжията си, разменяли си поздравления и установявали временен мир до следващия ден.
Когато друидите открили имел, растящ на дъб, използвали златен нож, за да го отстранят и внимавали да не докосне земята, за да не изгуби силите си. след това принасяли в жертва бял вол в чест на събитието.
Имелът не бил позволен в християнски свещени места за дълги години, заради неговата употреба в езически ритуали, но не е особено ясно как се е превърнал в част от коледния сезон.
Имелът е паразитно растение, което расте на клоните на ябълкови дръвчета, върби, дъбове, липи . Ражда бели плодове. Ботаническа аномалия, това е единственото цяло растение, считано за истински паразит, тъй като най-често убива дървото, към което е прикрепено.
Нарича се „Билката на кръста”. Според легендите дървесината на това растение е използвана за божия кръст, а след това е превърнато в паразит. Обичаят за окачване на имел из къщата най-вероятно произлиза от друидската традиция на обезоръжаване и размяна на поздравления, докато враговете са под имела. Жреците изпращали младежи, носещи клони имел, за да отпразнуват новата година.
Откъде произлиза традицията за целуването под имела? Една легенда твърди, че тази практика идва от англичаните, които, след всяка целувка, откъсвали по едно плодче от клона и го изхвърляли. Когато плодчетата свършели, целувките спирали. Разбира се, натежалите от плодове клончета, били горещо търсени за празниците.
През осемнайсти век размяната на целувки под имела дори придобила силата на обещание за брак. На Коледа млада жена под имела не може да откаже да бъде целуната. Целувката може да означава любов, дълготрайно приятелство и добра воля. Вярвало се, че ако остане нецелуната, няма да се омъжи през идната година.
Друга легенда идва от Скандинавските страни. Балдер, богът на мира, бил убит от стрела, направена от имел. Животът му бил върнат по молба на други богове и богини, а имелът бил даден на богинята на любовта, за да предотврати повторната му смърт. Тя казала на всички, които минавали под него, трябвало да получават целувка, за да покажат, че това не е растение на омраза, а на любов.
Преди да се превърне в символ на любовта, това растение е използвано в медицината от векове. Използва се в лекарства за епилепсия. Токсичността на плодовете му, обаче не е потвърдена. Има редки случаи, в които яденето на плодовете му е наранявало деца и то в големи дози. Плодовете му са токсични за котки и малки животни. Ако имате такива, окачвайте изкуствен имел за празниците, за да не пострадат.

1 коментар:

  1. Изкючително подвеждаща и недостоверна информация специално относно действието на това растение.
    Вие освен някакви митове и легенди, обичаи при това не български нито източни... да сте търсили и намерили нещо друго по съществено за тази билка, растение?

    И си оправете противоречията.. толкова набързо сте преписвали от нета че сте смешна!
    1-Токсичността на плодовете му, обаче не е потвърдена.
    2-Плодовете му са токсични за котки и малки животни.

    Ако не сте прочели и един сериозен материал за тази билка, съветвам ви да почетете и поне да препишете от някоя енциклопедия.

    ОтговорИзтриване