Намери приказка

понеделник, 9 декември 2013 г.

Символи: Бодлива зеленика /Холи/

/Снимка: treesandshrubs.about.com/






Келтското значение на Бодливата зеленика е да владееш зимния сезон със стил, достойнство и чест, дори и насред голямо предизвикателство. Както дъбът е кралят на зеления свят и владетел на по-светлата част от годината /слънчевите месеци/, така Холи е неговата противоположност.
Холи е владетелката на белия свят, кралица на тъмната половина на годината. Когато другата флора е изгубила вече цвета и руменината си, Бодливата зеленика може да бъде открита все още ярко зелена в студения зимен пейзаж. Това е напомняне за многото блаженства, които ни се предлагат.
Посланията на бодливата зеленика:
-                     Оставете красотата си да блести, дори и във време на летаргия и застой.
-                     Управлявайте деня и оставете вашата щедрост да бъде заветът ви
-                     Енергията на живота съществува по всяко време и навсякъде.
Древните келти носели Холи в домовете си, за да внесат радост и настроение в ежедневието си през зимните месеци, а също и като символ за късмет.
Както дъбът привлича мълнии, така Холи ги отблъсква. Често я посаждали покрай домовете си, за да ги предпазва от мълнии, заради което Холи е символ и на защита. Науката е открила, че назъбената форма на зелениката действа като естествен гръмоотвод. Листата на Холи са много бодливи, което е друга метафора за защита, бдителност и инатливи победи. Когато усещате стените да се затварят около вас и да ви притскат, повикайте Холи, инвокирайте защитните й качества и ще откриете скоро, че няма нужда да сте повече в защита. Холи ще ви защити и ще ви помогне да победите.
Като владетел на зимата, Холи се асоциира със сънищата и подсъзнанието. Друидите често инвокирали нейната енергия, за да им помага в работата със сънищата и духовните им пътешествия.
Холи е най-често свързвана с коледния сезон. Със своите весели червени плодове и зелен цвят, е предпочитана украса за празника. Присъствието на Бодливата зеленика на Коледа всъщност има за цел да представи кулминационно събитие в духовния ни живот - пробуждането любовните сили на сърцето, пренесени в интериора на нашия Аз. Бодливите листа на зелениката представят също трънливия венец на Иисус, когато бива разпънат на кръста. Плодовете на растението символизират кръвта, която е пролял Иисус, заради тръните.
В езическите времена Холи се смятало за мъжко растение, а бръшляна  - за женско. Стара традиция от средните земи на Англия разказва, че което от двете е донесено първо в къщата през зимата, ще е ясно кой ще упрявлава годината  - домакинята или домакинът на къщата. Не било хубаво, обаче, да се внесат едновременно преди коледното празненство.
В България, освен като бодлива зеленика, това растение е познато и като джел или самодивски чемшир.



Няма коментари:

Публикуване на коментар