Намери приказка

вторник, 13 януари 2015 г.

Билки и подправки: РИГАН



 



 /Снимка: dailyflower.yakohl.com/

Името риган идва от гръцки и означава „радостта на планините”. Див се среща по хълмовете на Гърция и овчарите са карали овцете да го ядат, за да се подобри вкуса на месото им.Среща се в Средиземноморието от векове, става известен в САШ след Втората световна война.
Риганът има топъл и леко горчив вкус и ароматен мирис. Член е на семейството на ментата, храстовиден – израства до около 20-30 см. 
Чаша чай от риган се използва за успокояване на разстроен стомах, колики и много други храносмилателни оплаквания, кашлица. Помага да предотвратим морска болест.
Използва се за регулация на менструалния цикъл, но в никакъв случай не трябва да се използва от бременни.
Риганът съдържа естествени антихистамини. За хора с алергични проблеми е следната рецепта: чаша чай, направен от равни части риган, пелин /подправка/, босилек, лайка и копър. Ако имате сенна хрема, не слагайте лайката. Пие се с храна.



 /Снимка: www.bibliotecapleyades.net/

Риганът може да се добави към билкова вана, за да успокоите претоварените си мускули и да се възстановите след стресов ден.
Риганът има силни антибиотични и противогъбични свойства. Много ефективен срещу Кандида.
Изпалзва се в магии за щастие, спокойствие, късмет, здраве, защита и освобождаване от някой, когото сме обичали. Може да се използва за засилване на съществуваща любов.
 Когато е закачен над главата на таблата на леглото, носи пророчески сънища.
Риганът символизира радост. Използвайте при отпразнуването на щастливи събития. Подходяща украса е и за гробове, за да се подсигури щастието на починалите в отвъдното. Венци от риган се слагат на главите на сгодяващите се, за да са щастливи.
Незаменима подправка в италианската кухня. Популярен вкус за ястия с домати. Върви добре с различни видове месо. Естествен партньор на босилека и доматите. Добавете риган към края на готвенето на дадено ястие. Ако риганът се готви твърде дълго, той става горчив. 




 /Снимка: www.cavewomancafe.com/




           

Няма коментари:

Публикуване на коментар