Намери приказка

вторник, 6 януари 2015 г.

Значението на месеците: ЯНУАРИ


Принцесата ви честити Новата 2015 година и ви пожелава да откриете магията в себе си, да бъдете здрави, да вършите добро, да сте щастливи и да живеете в мир със себе си, с природата и с целия свят.

В началото сме на новата година, в нейният първи месец. Януари може да е труден момент за мнозина от нас, които са силно влияещи се от сезоните на нашата планета. Това има общо с древните теми за зимния сън и излизането от дълбоко вглъбяване.

Интересно е да подръпнем нишките на митовете и древните легенди, за да открием отговори за нашата околна среда, включително за сезоните и месеците на годината. Една такава нишка за символизма на месец януари идва от римската митология. Янус, да бъдем точни. Той е римският бог на вратите, проходите, арките и пр. Много от вас може би знаят, че той е двулик бог /може и двуглав, зависи от източника /. Януари е толкова изпълнен с парадокси, че Янус е най-подходящия символ за него.


/Снимка: www.britannica.com/

Месецът е кръстен на този бог, заради способността си да гледа с едното си лице към миналото, а с другото да сочи към бъдещето. Това е подходящо, тъй като януари отбелязва началото на годината за нас. Ново начало. А всяко ново начало ни кара да размислим над изминалите дни и да си направим равносметка за събитията, довели ни до тук. Всеки един наш момент се натрупва, един върху друг, за да срещнем днешния ден, а после тези моменти се разгръщат в нашето бъдеще. Янус, с поглед в двете посоки, отваря вратите на размислите върху миналото и на надеждите за бъдещето.

Бог Янус е пазител на портите в нашата душа. Пред нас и зад нас са безкраен брой врати на потенциал и възможности. Януари предлага перфектната подредба на енергиите, която позволява отварянето на тези врата, за да видим съдържанието зад тях – мисли, възможности, надежди.

Гранатът е камък, подвластен на енергиите на месец януари. Името на този камък идва от латинската дума за „подобен на семе“. Основната тема на месец януари е посаждането на семена /идеи, цели, решения за новата година/ и грижата за тях през годината. Гранатът идва в различни цветове, но основният е в червената гама. Януари запалва искрата на нарастващата светлина. С всеки изминат ден след Зимното слънцестоене през декември започваме да виждаме светлината на слънцето все по-дълго през деня.

 
/Снимка: www.keen.com/
В много индиански племена придават природна мъдрост и феноменалност на характера на всеки месец. Това се е случвало по различни начини, но основно тези хора са наблюдавали и са придавали значение на ключови промени и събития в заобикалящата ги среда, за да усетят есенцията на сезона или месеца. Индианското значение на луната всеки месец маркира важността на всяка фаза на годината. Северните племена наричали януари месецът на Вълчата луна. Това е защото вълците са в пиков момент по това време на годината. В техният регион /Североизточна Америка и Канада/ вълците преживяват в едни от най-екстремните времеви условия. За много диви същества това време е фатално и безмилостно, а оцеляването е ежедневна борба. Вълците, обаче, са опортюнистичен клан и за тях животните, които падат жертва на зимните условия през януари, са лесна плячка за вълчия обяд. Те надават най-могъщия си вой през януари – призив за ясна луна, зов, отекващ в кристалните ледени земи на зимата и който обозначава тяхното властване в този период на годината. Ако сивите и студени дни на януари ви потискат, инвокирайте вълка като тотем на превъзходство и призовете победа над студа. Надайте своя вой и нека той служи като сигнал, че вие сте тук, че сте благородни и сте напълно способни да преодолеете и завладеете всяка лавина, която ви нападне през януари.
 
Карамфилът е друг символ на месеца и има дълга история в символизирането на памет, невинност, вяра и нежност. В християнските митове и легенди карамфилът е познат като цвете на радостта, защото древен мит твърди, че карамфилът е първото цвете, видяно на земята при рождението на Христос. Това е твърде интересно, имайки предвид, че латинския корен на името на цветето идва от думата за „плът“, което се допълва от цвета на карамфила.



Принцесата се надява да ви е било интересно да научите повече за месец януари и неговото значение. Със сигурност той не е най-лесният месец, но с наученото ще можете да преживеете снежните бури на живота през януари. И не забравяйте: светлината грее най-ярко, когато сме фокусирани в целта си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар