Намери приказка

понеделник, 19 януари 2015 г.

Символи: Коза


 
          
 /Снимка: audramulkern.com/
 
Тъй като остава точно един месец до Китайската Нова година на Дървената овца и коза, нека си поговорим какво символизира козата - това интересно животно. Символичното значение на козата може да бъде малко трудно за конкретизиране, тъй като има толкова много неща, които тя символизира. Това е поради дългото й присъствие в човешкия живот и цивилизация. Козите са едни от първите животни, които човекът опитомява преди над 10 000 години. Като такива, легенди и митове логично кулминират в огромно богатство на символичен материал, свързан с козата.

Козата е могъщ животински тотем и е тясно свързан с овцата, по-точно – с овена, макар и неговият символизъм да е различен. За разлика от овчите си събратя, козите не са особено комунални, често са единаци и се разпръсват далече едни от други. Това не означава, че козите са антисоциални, просто са твърде независими. Когато козата се появи на пътя ви, може да е сигнал да обмислите силата си като личност. Дали не е време да се отделите от стадото? Може би да поемете друга посока? Често самотния път ни води към големи открития. Козите уважават разстоянието и пространството. Те са за независимите приключения и изследователите на висшите перспективи с единствената цел за личностно знание.

Говорейки за перспективи, козата обича големите височини, което символизира духовна амбиция. Козите обичат да се катерят, а катереното ни говори за прогрес и постижения. Козата пътува и живее по скали и планини на невъзможни ъгли и височини. Тя подхожда към пропастите с лекота и ентусиазъм. Това е насърчение да потърсите душата си на места, които са високи и недостъпни за вашето препитание. Можете да ги достигнете!

Символичното значение на козата се свързва с любопитството и проучването. Козите са ненаситно любопитни. Те ще се ровят и ще човърката из всичко, което ги заобикаля. Често човъркането идва във форма на търсене на слабата брънка в огражденията им /когато са домашни кози/. Те ни предизвикват да задоволяваме и развиваме собственото си любопитство. Тези същества са изненадващо интелигентни.  

Общо недоразумение е, че козите ядат всичко. Истина е, че похапват всякакви боклуци, остатъци, хартиени материали, но всъщност са доста придирчиви. Това, което се възприема като свръхконсумация на всичко, всъщност е форма на сензорно възприятие. Козите имат много чувствителни устни и езици, които използват, за да идентифицират заобикалящия ги свят. Ако козата е вашият тотем, или имате чувството, че сте получили съобщение от нея, имайте това предвид. Този аспект на козата ни кара да опитваме по малко от всичко, за да познаваме дълбоко света около нас.

Ето няколко ключови думи за нещата, които символизира козата: вяра, мир, уважение, баланс, достойнство, жизненост, разстояние, кураж, любопитство, саможертва, изследователска дейност, пазителство, мъжественост, интелигентност, независимост.

В гръцката митология Пан е сатир – бог, който е наполовина човек, наполовина коза. Покровител на музиката /особено флейтата/ и на стадата и техните овчари. Символизира власт, потентност и интоксикация. Като бебе Зевс е бил кърмен от коза. Козите водят колесницата на Тор, северния бог на плодовитостта, светкавиците и гръмотевиците.

Зодията Козирог е представена от образа на козата. Козирозите са много могъщ философски знак и са високо интелигентни. Те прилагат знанията си в практични въпроси и се борят да поддържат реда и стабилността си. Те са добри организатори и постигат целите си чрез целенасочени и систематични действия. Силно интуитивни, въпреки че не споделят това с околните. Не се справят добре с критиките, но един здрав Козирог ще изчетка негативните коментари обратно към този, който ги е и изрекъл. Търпеливи и упорити, те знаят как да постигнат всяка цел. Те имат широчки рамена и поемат чуждите проблеми с апломб. По ирония, те рядко споделят собствените си проблеми и преминават през депресивни и тъжни състояния, вследствие на вътрешната борба с тези проблеми.

 Може би най-важният урок на козата е свързан с жертвата. В безброй церемонии във всякакви религии и времена, козата е изстрадала много в ръцете на човека. Жертвеният агнец идва от иврит и е дума, използвана във време, когато хората се опитвали да пренесат греховете си върху животното, което после било пускано в дивото. Често козата е свързвана погрешно със злото, когато всъщност отношението към нея представлява вината и жестокостта на невежи цивилизации.

В много митове козата е жертва на злото. Това е по няколко причини. Тя е предлагала на човечеството безкрайни жестове на щедрост. Храна, помощ в земеделието, напитки, топлина, дрехи – няма край на нейната щедрост. Обратната страна на монетата идва със жертвоприношенията. Тя е толкова разнообразна, че служи за съд на святостта, както и съд на греха. И в двата случая е мишена в историята – заместител на греха, дар за боговете. Този аспект на козата ни кара да изследваме нашите идеали за добро и зло, за справедливост, за вина и отговорност. Тъй като козата е яростно независима, тя ни кара да погледнем навътре в себе си за грешки. Това благородно животно ни кара да използваме алтернативини методи, за да намерим прошко, лечение и да поправим държанието си, но не и да продължим по грешния път.
Бафомет е име, с което е било наричано езическо същество или божество, почитано по времето на Рицарите Тамплиери и Инквизицията. През 19-ти век името започва да се асоциира с илюстрация на Елифас Леви, френски окултист и кабалист.

/Снимка: http://en.wikipedia.org/
 Впоследствие Бафомет започва да се свързва със сатанизма, поради присвояването на тази илюстрация от Църквата на Сатаната. Появява се и обърнатата пентаграма с главата на коза сред лъчите й, която, за разлика от правата пентаграма, поставя материалното над всичко духовно.  И рогатото животно започва да бъде асоциирано с дявола и злото като цяло.

В заключение, като изключим препратката за злото и сатанизма,  козата е скъп и животоутвърждаващ тотем. Това животно е чудесно напомняне за щедростта на Майката Природа, както и взаимосвързаността на всичко прирордно. Твърди се, че козата обича толкова много земята, че бяга от дъжда, за да не изгуби вкуса на пръстта. Тя ни напомня да почитаме себе си, да почитаме идеалите си и да изследваме перспективите и възможностите, които ни се предоставят, за да постигнем целите си. С големите рискове идват големите награди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар