Намери приказка

вторник, 20 януари 2015 г.

Билки и подправки: Шафран







 /Снимка: kitchengidget.com/

Със сигурност има нещо магично в шафрановия минзухар, от който се прави подправката шафран. Неговата красота не винаги ни омагьосва веднага. Обикновено е нужно да се опита подправката, за да се влюби човек в цветето. Шафранът е изключително скъпа подправка, тъй като са нужни около 150 цвята, за да се направят едва 1000 мг суха субстанция, която струва около 2000 долара за килограм. Плюсът е, че не е нужно голямо количество, за да има ефект. Уникалността на тази подправка идва и от факта, че не понася механизирани процеси. Нужно е да се бере само на ръка, както е правено векове  наред. Всяко растение ражда не повече от 4 цвята, всеки от които с три ярко червени близалца, от които се добива подправката. При най-много 12 близалца от растение, това е равно на около 30мг пресен шафран или 7 мг сушен.



 /Снимка: fairegarden.wordpress.com/

Шафранът се използва като лекарство от древни времена. Фрески в Тера, гръцки остров в Егейско море, показват богиня, която съблюдава процеса по произвеждането и използването на лекарство от шафрановия минзухар. Още по-интересен е фактът, че 50000-годишни рисунки на праисторични места в северозападен Иран съдържат пигменти от шафран.
Шафранът съдържа над 150 ароматни съставки – биохимична симфония, която спомага за това неговата мистерия никога да не бъде напълно разкрита. Шафранът помага за отслабване, тъй като подтиска апетита. Има опити за лечение на Алцхаймер с тази подправка. Във високи дози е силно упойващо и предизвиква безсъзнание и дори смърт.. 



/Снимка: indiaopines.com/


Независимо дали тази подправка е горена, носена или изпита - тя помага за развиването на ясновидски способности. Бременните жени в Персия са носели топка от шафран в дрехите в основата на корема си, за да си осигурят безопасно раждане.
Инфузия от шафран помага за предвиждане на бъдещето, ако ядете от тази подправка, меланхолията ви ще си тръгне от вас. Ранен автор предупреждава, че прекомерната употреба на шафран може да доведе до смърт от безмерна радост.
Шафран в дома пази от нашествия на гущери. Използва се при любовни отвари за предизвикване на похот и страст.














Няма коментари:

Публикуване на коментар