/Снимка: dailyflower.yakohl.com/
Името риган идва от гръцки и означава „радостта на
планините”. Див се среща по хълмовете на Гърция и овчарите са карали овцете да
го ядат, за да се подобри вкуса на месото им.Среща се в Средиземноморието от векове, става известен в
САШ след Втората световна война.
Риганът има топъл и леко горчив вкус и ароматен мирис. Член е на
семейството на ментата, храстовиден – израства до около 20-30 см.
Чаша чай от риган се използва за успокояване на разстроен стомах, колики
и много други храносмилателни оплаквания, кашлица. Помага да предотвратим
морска болест.
Използва се за регулация на менструалния цикъл, но в никакъв случай не
трябва да се използва от бременни.
Риганът съдържа естествени антихистамини. За хора с алергични проблеми е
следната рецепта: чаша чай, направен от равни части риган, пелин /подправка/,
босилек, лайка и копър. Ако имате сенна хрема, не слагайте лайката. Пие се с
храна.
/Снимка: www.bibliotecapleyades.net/
Риганът може да се добави към билкова вана, за да успокоите претоварените
си мускули и да се възстановите след стресов ден.
Риганът има силни антибиотични и противогъбични свойства. Много ефективен
срещу Кандида.
Изпалзва се в магии за щастие, спокойствие, късмет,
здраве, защита и освобождаване от някой, когото сме обичали. Може да се
използва за засилване на съществуваща любов.
Когато е закачен над главата на таблата на леглото, носи
пророчески сънища.
Риганът символизира радост. Използвайте при
отпразнуването на щастливи събития. Подходяща украса е и за гробове, за да се
подсигури щастието на починалите в отвъдното. Венци от риган се слагат на
главите на сгодяващите се, за да са щастливи.
Незаменима подправка в италианската кухня. Популярен вкус
за ястия с домати. Върви добре с различни видове месо. Естествен партньор на
босилека и доматите. Добавете риган към края на готвенето на дадено ястие. Ако
риганът се готви твърде дълго, той става горчив.
/Снимка: www.cavewomancafe.com/
Няма коментари:
Публикуване на коментар