Намери приказка

сряда, 17 юли 2013 г.

Цветовете и тяхното значение: ЗЕЛЕНО







Зеленото е цвят на баланса, хармонията и растежа
От психологична гледна точка, това е най-добрия балансьор на сърцето и емоциите, създава еквилибриум между главата и сърцето. От гледна точка на значението на цветовете, зеленото е цвят на расежа, на пролетта, на обновлението и прераждането. Той обновява и възстановява липсващата енергия. Убежище от стреса на модерния живот, връща ни благополучието. Ето защо има толкова много от този цвят по земята. Той е и емоционално позитивен цвят, даващ ни способност да обичаме и да се е грижим за себе си и за околните безусловно. Естествен миротворец.

Зеленото обича да наблюдава. Свързва се със съветник, с добрия слушател, социалния работник. Обича да допринася за общественото благо. Работи за благотворителност, добър родител е и помагащ съсед.
Комбинация от жълто и синьо, зеленото комбинира умствената яснота и оптимизма на жълтото с емоционалното спокойствие на синьото, вдъхновявайки надежда, щедрост на духа, които няма в другите цветове.
Това е цвят със силно чувство за добро и зло, с добра преценка. Вижда и двете страни на уравнението, премерва ги и взима моралната страна в решенията си. Негативна страна е, че може да съди повече и да е твърде предпазлив.
Зеленото окуражава любовта – към природата, към семейството, приятелите, домашните любимци, дома. Цвят на любителите на градината, на домошарите и добрите домакини. Щедър е и обича да споделя, но търси признание. Приятелски настроен.
Този цвят се свързва със стабилност и издръжливост, дава ни упоритост и сила да се справим с нещастието.
Зеленото е също и цветът на просперитета, охолството, финансите, материалното богатство. Свързва се с бизнес света, недвижмите имоти. Просперитетът дава чувство  на безопасност на зеления цвят.
Негативна страна е, че зеленото може да бъде със силно чувство за собственост, материалист, с нужда да притежава хора и неща.
Ако любимият ви цвят е зелено, това рефлектира на характера ви.
Позитивни страни – растеж, жизненост, обновление, възстановяване, надеждност, тактичност, емоционален баланс, спокойствие, природолюбител, ориентиран към семейството, практичен, земен, съчувстващ, състрадателен, грижовен, щедър, мил и лоялен, с висок морал, адаптивен, има нужда да принадлежи.
Негативни страни: желание да притежава, индиферентен, свръхпредпазвлив, завистлив, алчен, егоистичен, нечестен, безрасъден, хипохондрик.
Вариации на зеленото:
Бледозелено – като цвят на младите растения, на растежа им, то означава незрялост, младост, неопитност. Позволява ни да виждаме нещата по друг начин, да започнем начисто.
Изумрудено зелено – вдъхновяващ и приповдигащ цвят, предполагащ охолство и богатство във всичките им форми – от материално благополучие до емоционално.
Нефритено зелено – цвят на доверието и поверителността, тактичноста и дипломатичността. Щедрост на духа, даване без да се очаква нещо в замяна. Повишава мъдростта на словото и разбирането, помага в търсенето на просветление.
Зелен лайм – младост, наивитет, игривост, харесва се на повечето млади хора. Създава чувство на очакване и помага да се изчисти съзнанието от негативните емоции.
Тъмно зелено – има нюанс на негодувание в тъмното зелено. Често се използва от богати бизнесмени, от амбициозни и винаги желаещи повече богатства хора, алчност и егоистични желания.
Воднозелено – успокоява духа, предлага защита и лечение на емоциите.
Маслинено зелено – въпреки че е традиционния цвят на мира, маслиненото зелено предполага измама и предателство, обвиняване на другите за собствените проблеми. Има сила на характера, обаче, в този цвят и може да преодолее нещастието, да развие разбиране и грижовност към другите.
Жълтозелено – страхливост, конфликт
Тревистозелено – пари, самоувереност, сигурност, естествен, здрав, охолство на природата.

Магическата страна на зеления цвят. Той отговаря на земята, Венера, Меркурий, Водолей и Рак, сърдечната чакра, гърба, гръбначния стълб, рамената, дробовете, дихателната система, кръвоностната система. Използва се при повишаване на любовта и доверието, за феи, общо лечение, трансформаия, ново начало, просперитет, пари, кариера, работа, надежда, безсмъртие,п рераждане, градинска магия, билкова магия, плодовитост, красота, хармония, мир, партньорство, изкуства.
Зеленото символизира майсторите лечители и силата на живота. Често символизира пари. Лечебно е за очите. Египтяните са носили зелена очна линия. Зелени сенки все още се използват. Трябва да ядете сурови зелени храни за добро здраве.
Сложете зелено в живота си, ако искате растеж или промяна, свобода да преследвате идеите си, защита от страхове и тревожност, свързани с изискванията на другите.
Зелените полускъпоценни камъни и минерали привличат пари, просперитет и богатство.  Те също са и балансиращи камъни, носещи растеж и плодовитост. Носете и ли сложете зелени камъни из дома или офиса си, за да имате баланс, промяна и растеж.
Нефрит, малахит, авантюрин, нефрит, перидот, мъхов ахат, хризопраз, серпентинит, зелен калцит, зелен турмалин,  хелиотроп са зелените камъни, които може да носите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар