Намери приказка

сряда, 4 септември 2013 г.

Полускъпоценни камъни: Кварц рутил (Косите на Венера)






 (На снимката: колие Венера, камък Косите на Венера, кристали Swarovski, неръждаема стомана, сатен , Crimson Princess Jewelry)

Кварцът рутил, познат повече като Косите на Венера, е рядък минерал, който е съставено основно от титаниев диоксид. Една от уникалните му характеристики е, че пречупващият му индекс е толкова висок, че този камък разпръсква повече светлина от всеки друг познат минерал. Член е на кварцовото семейство и прилича на опушения кварц и розовия кварц. 


Рутилът получава името си от латинската версия на думата за червено – rutilis. Това е така, защото камъкът се открива в призматични структури, които светят в червено. Характерно за този кварц е, че през него минават включвания, които приличат на кичурчета коса, откъдето идва и името му Косите на Венера. Осветени, те блестят като злато, когато са в жълтия вариант. Най-често се среща със златисти, черни и червеникави включвания, но може да бъде открит в много други цветове.
Този камък е добър за фокусирането на ума. Също се смята, че може да запали искрите на дълбоки любовни чувства и да стабилизира връзки. Той реенергизира забавените чакри и ги връща в нормалния им баланс. 


Помага за премахване на страхове и за бързо вземане на решения.
Самотните хора трябва да имат такъв камък, за да успокои самотата им и да им донесе щастие. Повишава вярата в самия себе си и самонадеждността.
В духовните светове, рутилът се използва за създаването на духовни връзки, особено в смисъла на медитацията, работа със сънища и духовни комуникации. Хората, търсещи духовни интервенции в живота си трябва да използват ясновидските способности, които дава този камък, за да достигнат нови духовни нива.


Ако зли сили ви спират по пътя към успеха, възползвайте се от метафизичните качества на този камък, за да неутрализирате техните влияния.  
Лекува хранителни разстройства, помага растежа на тъканите, засилва имунната система, намалява депресията, подобрява дихателното здраве и ефикасното усвояване на хранителните вещества. Помага за откриването на източника на болестта.


Древните римляни и гърци са използвали този камък като украшение, преди да придобие статута на камък за гадания. Легендите предполагат, че рутилът е предписван от френски доктори за лечение на бронхит.
Перла на мъдростта, Косите на Венера се предава от поколение на поколение, докато бива разпознат във всички краища на света. 


Войниците през 14 век го носели като защитен амулет по време на война. Градинари и горски пазители също го използвали, за да предпазва продукцията и търговията им. Индианците вярвали, че камъкът трябва да бъде облят в еленска кръв и да бъде държан в еленска кожа, когато не се ползва, за да възстанови магическите си сили. Шаманите вярвали, че той е неразделна част от човешкото съществуване. С него те освобождавали блокирани енергийни пътеки и ребалансирали тялото. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар