Намери приказка

понеделник, 11 август 2014 г.

СИМВОЛИ: МОРСКО КОНЧЕ









Символното значение на морското конче е доста сложно и разнообразно, тъй като самото създание е пълно с изненади. Морското конче е уникално същество, което мистично е свързвано с Древните гърци, европейските алхимисти и азиатците.
Древните гърци и римляни вярвали, че морското конче е атрибут на морския бог Нептун/Посейдон и като такова било смятано за символ на сила и власт.
Древните европейци вярвали, че то носело душите на умрелите моряци към отвъдното, пазейки ги в това последно тяхно пътешествие, докато достигнат безопасно целта на душата си.
Китайците смятали, че морското конче е вид морски дракон и също носело сила и късмет, подобно на големия си събрат.
Моряците възприемали това създание като амулет за късмет.
Ето няколко от неговите символни значения – търпение, защита, перспектива, упорство, приятелство, задоволство, щедрост.
Сравнително спокойно и добронамерено същество. То е доволно само да скита из безкрайните морета. Телата на морските кончета са създадени за спокойно носене из водата, не за бързина. Поради тази причина те са символ на търпение и задоволство – щастливи са там, където са, и не бързат заникъде.
Тялото на морското конче не е преживяло някаква еволюция – щастливи са да бъдат такива, каквито са.  Не изпитват нужда да се променят – а това е важен урок, който ни дава морското конче.
Въпреки че морското конче се възпротивлява на промените, има нехайно отношение към прогреса, то може да бъде символ на инат  и липса на гъвкавост.
Морското конче може да си увие опашката около най-близкия обект, за да се закотви срещу бурните води. То ни казва, че трябва да сме упорити в нашите цели, но да внимаваме да не бъдем твърде инатливи или да не сме гъвкави, докато ги постигаме. 
Интересен аспект на вида на морското конче е, че мъжкият индивид бива забременен от женската и износва поколението си. Товарът на дома и семейството трябва да бъде споделян и е нужна гледната точка и на двете страни /или двата пола/ при разрешаване на спор или проблем.
Морското конче има костен екзоскелет, който е послание за защита. Често морското конче идва при нас като знак, че имаме нужда от защита от външни обстоятелства, или че издигаме стени, които не са нужни. Бронираните им тела са знак, че понякога е нужно да сваляме гарда – или се оставяме твърде отворени и можем да бъдем наранени.
Зрението на морското конче е много остро – всяко око се движи независимо от другото. Това е послание за възприятие и осъзнатост за това какво се случва около нас. Когато сме изгубени или объркани, морското конче ни кара да се огледаме около себе си – не само с физическото зрение, а и с духовния си взор, за да получим по ясен поглед над ситуацията. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар