Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Символи: ЛИСИЦА



Лисиците често са отблъсквани, демонизирани и уважавани вразличните култури в историята. Техните черти и качества са толкова силни исимволични, че повечето хора успяват да разпознаят бързо този тотем като носещ важнопослание.
Древните римляни и гърци възприемали лисиците като огненидемони. Техните митове разказват за гигантска лисица, която била изпратена отбоговете като наказание, за да бъде преследвана, но никога улавяна.
В Християнството лисицата е често асоциирана с дяволя. Тъйкато често е напаст за лозите, които символизират църквата, лисиците саоприличавани на еретици, които биват преследвани жестоко.
В Китай  лисицата е символ за живота след смъртта. Аковидиш лисица там, се смята, че е сигнал от духовете на починалите.
В келтскитевярвания, лисицата е водач и е почитана заради мъдростта си. Келтите разбирали,че лисицата познава много добре горите и разчитали на помощта й като водач вдуховния свят.
В Япония лисицатасе смята за един от дъждовните духове, посланик на Инари, оризовия бог. Същосимволизира дълголетие и защита от злото.  Японците имат демон Кицуне, за който се смята,че примамвал мъже в съня им и изяждал черния им дроб.  В Южна Корея същият демон се нарича Кумихо.
Индианците имат дверазлични значения за лисицата. В северните племена тя е мъдър и благороденносител на послания, донесла огъня на хората.  В другите племена я смятат за лош шегаджия,който върти гадни номера и води към беда.
Някои отобщоприетите символи на лисицата са: хитрост, стратегия, бързо мислене,адаптивност, интелигентност, мъдрост. Много е интересно да се наблюдавалисицата, докато е на лов. Виждаме как цялото й тяло е изпънато като стрела –право и точно прицелено. Символично послание за нас, че трябва да сме решителнии да насочим цялото си внимание и ресурси за постигането на целта ни.
Червеният цвят налисица представлява слънчева емблема, която носи значения като страст, желание,интензитет, изразяване. Кара ни да мислим нестандартно, да използвамеинтелигентността си по различни и креативни начини. Лисицата ни носи посланиеда се отнасяме към обстоятелствата по различен начин, отколкото бихме реагиралиобикновено. Напомня ни да впрегнем всичките си ресурси, за да постигнем целитеси. Понякога това означава да използваме някои неортодоксални методи.
Лисицата еневероятно адаптивно животно, което означава, че трябва да умеем да се сливамес пейзажа, да използваме заобикалящия ни свят в наша полза.
Ако наскоролисицата се е появила като тотем във вашия живот, ето няколко неща, върху коитода се замислите:
-                    Ако степривлякли нежелано внимание, станали сте неорганизирани и нерешителни.Възползвайте се от качествата на лисицата да се слива с околността и данаблюдава. Така, ако сте навлязли в чужд спор, ще можете да намалитеприсъствието си и да отстъпите, за да наблюдавате отдалече.
-                    Акорешението на даден проблем ви убягва, лисицата ще ви помогне, защото е добра врешаването на проблеми. Духът ще ви насочи към усамотение и тишина, докато неви се покаже пътят. Търпението и упоритостта ще доведат до баланс, който щепомогне за решаването на проблема.
-                    Аконякой покрай вас си вре носа в работите ви, прави живота ви труден, лисицата емного хитра и ще намери начин да се справите с това.
-                    Иматепроблеми с приспособяването към нова ситуация в живота си или работата си,  лисицата ще отвори очите ви и ще ви помогнеда сте достатъчно умни, за да видите ситуацията не както ви се иска да бъде, акакто е наистина. Лисиците намират храна и в най-трудната среда. Не се боретесрещу ситуацията, използвайте я, за да я превърнете в пари, кариера или дапревъзмогнете трудностите.
Лисиците са лоялниживотни – моногамни, но само по време на чифтосването. През останалото време сав собствената си територия. Лисичите хора обичат да наблюдават или да бъдатнаоколо. Те са енергични, отворени, ласкатели. Макар и да не са точно социалнипеперуди, те използват способностите си да се сливат, за да се наместят всредата си.
Отрицателни чертиса, че понякога лисичите хора могат да бъдат емоционално далечни и затворени.Играещи ролята на тихия наблюдател, без да се набиват на очи и далеч отшумотевицата. Това понякога е защитен механизъм, за да се предпазят от  болка и разочарования в трудни връзки. Честопроменят мнението си или посоката си, което дразни околните.
Лисица в сънищатавдъхновява креативните енергии и събужда осезанията. Ако само бегло я виждате,то има нужда да обърнете внимание на нещо, което все ви убягва. Ако бързоизчезва, след като сте я видяли в съня си, трябва да прикриете своитенамерения, мотивации и действия, да бъдете дискретни. Ако лисицата е приятелскинастроена, играе като куче с вас – трябва да приемете всички качества на тозитотем. Ако се страхувате от нея и тя ви изглежда агресивна – някой в живота виви манипулира и ви пречи. Ако се появи мистериозно в нощта, спре в далечината иви гледа – послание, че трябва да премислите живота си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар