Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Символи: Фортуна и Рогът на изобилието




Фортуна е една отглавните богини на древните римляни. Всъщност, в ранната си кариера, тя едържала съдбите на всички хора в ръцете си. Представете си – в древен Римсъдбата на благополучието ви е под влияние на тази богиня. С тази мисъл вглавата си, е разбираемо, че Фортуна е получавала най-луксозния видбоготворене. Екстравагантни олтари и пиршества се леели от обществото в иметона Фортуна – за добро благосъстояние, пари, късмет.
По-късно висторията, Фортуна се превръща повече в символ на плодородито. Нежененитеримски момичета се съюзявали с богинята, за да намерят идеалния сипартньор.  Жените, които се молели заздрава и спокойна бременност, също я боготворяли, тъй като Фортуна била познатакато богиня на плодородието – както за хората, така и за земята. Ето някои отнейните символи:
Глобус  – икона на постижението, на цялото,женствеността, защитата, разбирането в смисъла на „да се види цялата картина”,циклите.
Колелото – кръговратана богатството, късмета в живота ни. Сакрален символ на енергията, илюстрациякак тя преминава през всичко. Древните Римляни разбирали, че животът не еправолинеен – той се върти в цикличност, в която има горе, долу и непрестаннодвижение.
Лавров венец –венците са символични за победа и награда за онези, които са постигналинай-високот ниво на постижение. В древен Рим венците са се правили от лавровилиста или маслинови клонки. Материалът, от който се правели, зависел от бога,богинята или церемонията. Венецът на Фортуна трябвало да бъде изплетен отнарицсови цветове, представящи красота, любов, плодовитост и любовнопривличане. Венците също представляват женствеността със своята полукръглаформа, наподобяваща утроба.
Но ние ще се спремна Корнукопията,  по-известна като Рог наизобилието. Тя е атрибут на Фортуна, защото е основно за ценности, охолство ибезкраен източник на блага. Невероятен ментален символ – рогът на изобилието. Всъщност,митологията го нарича Рогът на безкрайното множество. Първоначалната корнукопияе била рог от овен или коза. Римският бог Юпитер дава този рог на своята дойкакато награда за това, че се е грижила толкова добре за него. Този рог билмагически и когато дойката искала нещо, той й го доставял – пожелавала си нещо,докосвала рога и изваждала от него желаното. Корнукопият играе същатасимволична роля при Фортуна – представя безкраен поток от блага. Също е имъжкият аспект на плодовитостта, тъй като рогът е фалически символ.
Произходът на името идва отгръцки език, където „cornu” означава рог, а „copia” –охолство, много, затова и буквално – рог на изобилието.
В гръцката митология Зевс катомалко дете суче от козата Амалтея.  Когатобез да иска чупи един от роговете й, той го връща, като го дарява съсспособността да е пълен с каквото притежателят му поиска. Впоследствие Зевсслага Амалтея на небето, където става съзвездието Козирог.
Друга версия е, че Херкулес себие с бик, всъщност дегизираният бог на реките Ахелой, в едно от дванадесеттеси изпитания. След като му отчупва рога, Херкулес го дава на наядите, които гопълнят с цветя. След това бива припознат от Копия, богинята на охолството.
 Вкласическите култури на Европа, обществата празнуват жътвата с кукла отцаревица или сламки. Тези кукли, или идоли, осигурявали плодородието ипросперитета на следващата година и имали различни форми. Една от по-ранните етази на Рога на изобилието. Впоследствие се превръща символ на Деня наблагодарността.
Ако смятате, че биизглеждало странно да носите подобен символ като бижу, опитайте се да си гопредставите, за да привлечете изобилието в живота си. представете си как рогътпрелива с монети или с каквото ви е нужно. Чуйте монетите как дрънчат, докатосе изсипват от него. Повярваяйте, че го заслужавате и че това е това е вашатанаграда.

1 коментар:

  1. Поработете малко над правописа на тази добре разказана история.

    ОтговорИзтриване