Намери приказка

сряда, 12 юни 2013 г.

Символи: СВРАКА





Символичното значение на свраката не е само едно. Това е, защото самата сврака не е просто същество. Нейният многоцветен характер е приятен за наблюдение с очите на символиката, защото е непредсказуема, с висок дух и силно експресивна. Когато я наблюдаваме в природата, свраката ни носи много послания. Тя е опортюнист, интелигентна е, схватлива, ярка, комуникативна, социална, измамна, като илюзия, благоразположена.
Речта на свраката е сивмвол на комуникативността и креативното изразяване.  Когато я чуем да говори, това е послание за нас, че трябва да слушаме какво ни се говори с повече внимание. Бърборенето на свраката също ни казва, че трябва да казваме, каквото мислим по-ясно, да изразяваме нашето мнение, да сме креативни с речта си.
Манията на свраката за блестящи неща ни показва тенденцията да преследваме фалшиви идеи или възприятия. Когато свраката се появи в живота ни, това често е напомняне да преоценим приоритетите си. Дали не преследваме неподходящи желания? Дали не служим на фалшив идеал? Не слагаме ли матерализма над духовното?
Свраката прави гнездото си в чатала на най-дебелите клони. Чаталите, клони във формата на V, са символи на проходи, пътеки към духовния свят. В този ход на мисли, свраката ни пита за нивото на духовното ни възприятие. По-точно, свраката ни кара да имаме отворен ум за делата на духа. Също ни пита къде е духовната ни основа и ни окуражава да отворим портала към по-високи духовни видения.
Нейното оперение също е символично. Забележителното й оцветяване е символ на пищност, превзетост, изразяване, чар, обаяние. Когато я видим, определено я проследяваме с поглед, защото видът й крещи за нашето внимание. Това е послание да не се крием от света. Свраката иска от нас да разкрием нашия ослепителенблясък във всичките му форми. Всички сме съставени от красота и грация –свраката ни напомня, че трябва да изразяваме външно тези атрибути, както тя гоправи.
И точно когато си мислим, че сме схванали нейния символизъм, свраката отново ни се изплъзва и ни оставя да се чудим за какво става дума. В природата тя е срамежлива и усамотена, но пък в градовете е доста социална с хората.Обикновено е мършояд, но също така сваля малки птички, яде гризачи, играейки роля на хищна птица, каквато не е.
Тези странности в природата й са символи на илюзията и възприятията. Свраката ни казва, че не всички неща са такива, каквито изглеждат. Не трябва дасме строго привързани към своите възприятия, те понякога ни лъжат.
В древните европейски култури свраката е предвестник на нещо – има дори гадание със свраките, според старо стихче, според броя на свраки, които видим:
Една е за беда
Две са за радост и съюз
Три са за добър път
Четири са за ново начало
Пет са за посещение на някой
Шест са за край
Седем са добра поличба – да продължим с делата си
Осем – ще трябва да почакаме
Девет говорят за любов, която идва, която се завръща

Стихчето има доста варианти, за съжаление.
Ето и още един, който е разширен:

Една е за мъка
Две са за радост
Три са за сватба
Четири са за смърт/раждане
Пет са за сребро
Шест за злато
Седем са за тайна, нивга не разкрита
Осем са за желание
Девет за целувка
Десет – изненада, която не е за изпускане
Единадесет – за здраве
Дванадесет за богатство
Тринадесет – самият Дявол
В Китай свраката се смята за символ на късмет, радост, брачно щастие,сексуално удовлетворение и дълготрайно богатство. Когато чуят крясъка насвраката, това е предвестник на посещение от приятели и роднини
В Древен Рим виждали свраката като същество с голям интелект. Тя е атрибут на Бакхус, богът на виното.
Индианците смятат свраката също за интелигентна, но я описват като хитра и с мошенически наклонности. Тя не трябва да бъде съдена твърде тежко, защото всичките й пакости са извършени с добри намерения.
Както виждате, свраката е един прекрасен символ. Даже много отива на зодия Близнаци. Следващият път, когато видите свраки, пребройте ги, дано да видонесат късмет!

Няма коментари:

Публикуване на коментар