Намери приказка

понеделник, 27 януари 2014 г.

Символи: Катерица



 (Снимка: личен архив на Принцесата)


Когато катеричката се появи в живота ни, то тя обикновено означава, че трябва да се забавляваме, да не вземаме живота толкова насериозно. Другият символизъм на катерицата, обаче, се сблъсква с практичността. Знаете, че обикновено катерицата е пословична със скриването и презапасяването с храна за зимните месеци. Това е знак за живота ни – знак, че е време да проверим собствените си провизии. Например, дали не е време да се замислим за добър пенсионен фонд? Дали сме адекватно осигурени? Дори и простите неща като превантивни ремонтни дейности из къщата са достатъчни.
Символни значения на катерицата: енергия, игривост, благоразумие, баланс, социализиране, подготовка, ресурсност.
Не е общо известно, обаче, че катерицата намира само около 10% от скритите ядки. Това е друго послание от това животно, че понякога може твърде глупаво да се свръх-запасим. Трябва да има баланс.
Има и по-важно значение на това, че катерицата намира само 10% от ядките – всички тези ядки, които не са открити, са заровени и са готови да покълнат. Благодарение на косматите ни приятели, имаме нови поколения дръвчета и растения. Символичен еквивалент на „Каквото посееш, това ще пожънеш”. Нужно е да обръщаме внимание на метафоричните семена, които засаждаме в живота си, от които със сигурност ще пожънем последствията.
Катериците са социални животни, често виждани по двойки или на групи. Също така са силно вокални. Трябва да комуникираме ефективно с другите, да ги почитаме с присъствието си, а не да ги обиждаме с държанието си. Катериците са слънчеви животни, с което носят символизма на този тип животни: страст, енергия, изразяване, жизненост. 

 (Снимка: личен архив на Принцесата)



Няма коментари:

Публикуване на коментар