Намери приказка

вторник, 13 май 2014 г.

Билки: Маточина




/Снимка: www.studyblue.com/

Лимонов балсам и Мелиса са другите свежи наименования на маточината. Маточината е била посветена в древността на богинята Диана и се използвала от гърците с медицинска цел още преди 2000 години. В Средновековието лимоновият балсам се прилагал за успокоение на напрежение, за рани и като лек за зъбобол, кожни обриви, ухапвания от бесни кучета и болести по време на бременност. Смятало се, че дори предотвратява оплешивяването.
Като медицинско растение, маточината традиционно се използвала срещу бронхиални възпаления, болки в ушите, треска, метеоризъм, главоболие, високо кръвно налягане, грип, променливи настроения, повръщане. Чай от маточина успокоявал менструалните крампи и помагал за постменструалния синдром. Билката влияе добре на проблемите със съня, гастроинтестинални оплаквания, уринални спазми. Смята се, че маслата в маточината съдържат химикали, които успокояват мускулите, особено в жлъчката, стомаха и уретрата, поради това успокоявали крампи, газове и замаяност.
Маточината е широко използвана в Европа за успокояване на безпокойство и безсъние. Намалява тревогата и стреса и успокоява съня.
Маточината е подходяща билка преди медитация. Маслото от маточина помага на духа да получи енергия и да върви напред. То е за уроци от минали животи,  помага да получим подкрепа да вървим напред и да получим мъдрост от научените уроци.
За да привлечете любов, използвайте масло от маточина във ваната си, в арома лампа или като парфюм. Също така носи успех,  с заклинания с това масло носят щастие.
Ботаническото име, мелиса, е гръцката дума за пчела. Мюсюлманският билкар Авицена препоръчвал маточината за „радостно сърце”. В южна Европа маточината е наричана „насладата на сърцето”. Способността й да премахва меланхолията била високо оценявана от билкарите в продължение на векове. И до ден днешен се използва в ароматерапията против депресия. В древността се садяла пред вратата, за да прогонва злите духове. В миналото в Турция се посаждала до пчелните кошери, за да окуражава пчелите да се връщат у дома. 



 /Снимка:commons.wikimedia.org/

Приложението на маточината в окултизма варира от любовни отвари през афродизиаци до заклинания за плодовитост и антидепресант. Ако имате шумно съзнание, използвайте маточината, за да се поддържате концентрирани. Чай от листата й успокоява, което помага при подготвянето на ритуали. Използва се в магии за лечение на животни, състрадание, приключване на нещо, плодовитост, щастие, лечение, дълголетие, любов, просперитет, ясновидство, освобождаване, успех, младост.
Една от легендите разказва, че Амазонките основали древен град, по-късно превърнал се в Ефес, и богинята Диана се родила в близките гори. Велик храм бил издигнат в чест на богинята, която била позната и като Артемида/да не се бърка с по-късната гръцка богиня със същото име/ - богиня на природата и плодовитостта. Нейният празник бил през пролетта, около Белтейн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар