Намери приказка

понеделник, 12 май 2014 г.

СИМВОЛИ: ГУЩЕР




/Снимка: личен архив на Принцесата/

Гущерите са гъвкави и адаптивни към своята среда. Човешкото психе възприема това като „да се носиш по течението” и да се справяш с враждебната околна среда.
 Заради лутащата се своя природа, бързата си крачка и светкавичните реакции, гущерът се смята за ненадминат в изкуството на бягството. Това го прави символ за способността ни да разпознаваме опасността и да се оттегляме от нейния обхват на безопасно разстояние, когато ситуацията го изисква.
В колективното човешко съзнание, гущерите са символ на много неща. Ето някои от тях: адаптация, разнообразие, гъвкавост, хитрост, прорицателност, бързина.
Гущерите са спечелили тези качества основно поради своята студенокръвна природа. Още повече, гущерите са надарени с различни форми на камуфлаж и успяват да заблуждават хищниците, особено със способността да откъсват опашката си.
Тези дарове на излюзията са символни послания за нас, че вътре в нас се крият впечатляващи дарби, които можем да впрегнем в наша полза, за да избегнем опасностите, които ни дебнат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар