Намери приказка

четвъртък, 13 март 2014 г.

Символи: РОЗА



                                                    /Снимка: личен архив на Принцесата/


В този тъй женски месец няма как да не споменем за един от най-често свързваните със жената символи, а именно – розата.  Символизмът на това цвете е широко познат на мнозина, иначе нямаше да бъде най- разпространеното цвете за Свети Валентин и Осми март.

Розата символизира някои много могъщи елементи. И това не е изненада. Розите са спиращо дъха красиви, а ароматът им е божествен. С такова присъствие, розите са обречени да привличат вниманието и интереса на човешката култура, поради което са древен символ в нашата история.

Ето някои ключови думи за розата: любов, чест, вяра, красота, баланс, страст, мъдрост, интрига, посвещение, чувственост, неподвластност на времето.

По време на ренесанса, ако розата имала осем листенца на цвета, това било знак за прераждане и обновление.

В алхимичните текстове и изкуства, роза със седем листенца е символ на универсално разбиране и ред. При масоните три рози са символ на водещия принцип. Всяка от розите има собствен символизъм: 1. Любов, 2. Живот, и 3. Светлина.

В митологията, розата се асоциира с Афродита, богинята на любовта, която често е изобразявана с рози на главата, краката и врата си. Ако се върнем малко по-назад, асоциацията идва от розовия храст, пораснал от кръвта на убития любовник на Афродита – Адонис. Това може да бъде разтълкувано по няколко начина, но основният е, че розата символизира безсмъртната любов или съюз, който никога няма да угасне – неподвластен на времето и смъртта.

В Християнството розов храст израства на мястото на смъртта на Христос. Неговата кръв често е асоциирана с червена роза, а в комбинация с тръните е символ на последната жертва.

В добавка на това, че е символ на любов, розата е символичен носител на тайни и на мълчаливото разбиране. Терминът “sub rosa” идва от практиката на римляните да окачват рози над масите за срещи. Разбирало се, че всичко, казано на тази маса, под висящите рози, било забранено да се разпространява другаде.

От езотерична гледна точка може да погледнем в Тарото, където розата е считана за символ на баланса. Красотата на розите изразява обещания, нови начала, надежда. Тази красота е контрастирана с тръните, които представят защитата, физическото, загубата, неразумността. Розата присъства в Големите аркани : Магьосникът, Сила, Смърт, Глупакът. Всички тези карти имат силно значение за баланс и равновесие.

Жълтата роза означава радост, защита срещу ревниви любовници, зряла любов

Бялата роза означава чистота, святост, таен обожател, мистицизъм

Червената роза означава саможертва, безсмъртна любов, здраве, страст

Розовата роза означава първа любов, невинност, лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар