Намери приказка

понеделник, 17 март 2014 г.

Символи: НАРЦИС




/Снимка: lostintransit.org/


Нарцисът се асоциира с пролетта, защото е едно от първите цъфтящи по това време многогодишни растения, които наблюдаваме с наслада през този сезон. Това е подходящо на символично ниво, тъй като с тромпетовидната си форма нарцисът обявява процесията на пролетта по един ярък начин.

Въпреки че идва в различни форми, размери и видове, нарцисът има няколко основни корена, които можем да изследваме в символичната структура.

Венчелистчетата на нарциса обикновено са 6, въпреки различните сортове. Шест е хармонично число. В интерес на истината, Венера управлява шестицата и това дава усещане за любов. Нумерологичната енергия на шестицата изразява Умереност, Спокойствие, Истина, Баланс.

С иновацията в отглеждането на цветни хибриди нарцисът вече съществува в много цветове, но традиционната му окраска е жълта. Жълтото се асоциира с чакрата на слънчевия сплит и ни говори за лъчезарност, центрираност, жизненост, енергия, живот, общество. Жълтото е слънчев цвят и може да научите повече за него тук: 




Формата на нарциса, както споменахме, е тромпетовидна. Нарцисът ни окуражава да надуем нашите тромпети, метафорично казано.Пролетта е врееме да обявим растеж за душите си след дългата зимна дрямка. Нека музиката на духа ни звучи истински през етера, да създава весели звуци в света, и да оставим вътрешните оркестрации да кънтят с чиста радост покрай нас.

В древното билкарство и медицина, ароматът на нарциса се използвал като опиат. Абсолютно омагьосващ е и успокояващ. За онези, които имат свръхактивни съзнания, проблеми с тревога и безпокойство, миризмата на нарциса успокоява ума и им позволява да се успокоят след стресова ситуация. 
Никога не подарявайте само един дафодил, защото самотното цвете ще донесе нещастие в дома на този, на който го подарите. Дарете го с пищен букет, за да му донесете късмет!
 Narcissus означава нарцисизъм, което идва от narke, друга древногръцка дума за дълбок сън, ступор, безчувственост. Нарке също е корен на думата наркотик.
Името най-вероятно е препратка към токсичния парализиращ алкалоид, съдържащ се в луковицата на нарциса. Добрата страна на нещата е, че луковицата има ужасен вкус, което най-вероятно ще възпрепятства изяждането дори и на една хапка от нея. 
Римските войници носели няколко луковици в себе и ако някой бил смъртно ранен, дъвчел от луковиците, за да се възползва от наркотика и да умре безболезнено.
Според гръцки мит, млада дървесна нимфа, наречена Ехо, се влюбила в млад мъж на име Нарцис. Той притежавал невероятна красота, дар от боговете. Бил дарен също с вечна младост и красота, но само ако не гледал отражението си. Твърде самовлюбен, той отблъснал симпатиите на Ехо, която преливала от любовта си към него, докато от нея не останал само гласът й. Заради това, нарцисът символизира също несподелената любов.
Немезида, богинята на отмъщението, отвела суетния Нарцис до блещукащо планинско езеро, в което се огледал. Там, на ръба на водата, той се влюбил в своя образ и попаднал под коварната магия на красотата си. Всеки път, когато се опитвал да докосне образа си, той изчезвал сред вълничките на водната повърхност, затова той само седял на брега и нещастно се гледал. Боговете помислили, че Нарцис ще умре от глад, ако останел още малко там, затова го превърнали в уханно цвете, за да цъфти в планината през пролетта и все още да се нарича Нарцис. Затова, освен несподелена любов, той символизира суета и самовлюбеност. Казват, че центърът на цвета му съдържа сълзите на Нарцис.


Няма коментари:

Публикуване на коментар