Намери приказка

понеделник, 21 април 2014 г.

СИМВОЛИ: ИН И ЯН



/Снимка: Ин Ян Дракон върху тениска от Принцесата/


С две думи символът ИН и ЯН означава перфектен баланс. Основата на цялата китайска философия е в концепцията за Ин и Ян – противоположностите, които си взаимодействат и са корена на всичко. Например, злото е в резултат на дисбаланс в Ин и Ян, а доброто идва от двете крайности, които са в хармония.
За да разберем по-добре качествата на всяка от страните на този символ, ето над какво властва той:
Ин                     Ян
Мрак              Светлина
Материя         Дух
Земя                Небе
Жена              Мъж
Пасивност     Активност
Тигър             Дракон
Долу               Горе
Север             Юг
Вода               Огън
Зима               Лято
Сянка             Слънчева светлина
Долина           Планина
Четни             Нечетни
Луна               Слънце
Студ               Жега
Смърт             Живот

Значението на йероглифите за Ин и Ян имат повече от едно тълкувание. В основата си Ян означава слънчев, затова кореспондира с деня и с по-активните функции. Ин означава сенчест и кореспондира с нощта и с по-малко активните дейности.
Класическият Ин Ян символ представя първичното противопоставяне на противоположни сили, откривани във всичко из Вселената. Олицетворява нуждата от баланс. Той също така е познат като Тай Чи символа и се състои от крък, равномерно разделян на черна и бяла част. В черната секция има малък бял кръг, както в бялата секция има малък черен кръг. Всеки от сегментите на Ин и Ян има своето важно значение.
Външният кръг на Ин и Ян представлявав всичко във вселената и самата вселена. Той огражда двойнствеността на всичко, което съществува. 


Черната секция представя Ин с характеристиките на женствеността, пасивността, интуицията, заблудата, луната, мрака, студа, подчинението, нощта. 


Бялата секция представя Ян с характеристиките на мъжествеността, активността, логиката, просветлението, слънцето, светлината, съзидателността, доминирането, силата, жегата, твърдостта, движението, планините.


Заедно бялата и черната секция представят взаимодействието на енергиите, откривани във всичко. Те илюстрират цикличната природа на Ин и Ян и всичко, което представляват те.
Малкият бял и черен кръг
Намиращи се в секция с противоположен цвят, тези малки кръгове показват, че нищо не е абсолютно. Във всяка от противоположните сили има малка частичка от другата. Във всеки ин има ян и във всеки ян има ин. Това е вярно за всичко във вселената. Например, във всяка жена има малко мъж и във всяко добро има малко зло. Нищо в живота и във вселената не е само черно или само бяло. Всяко съществува в другото и двете имат нужда едно от друго, за да съществуват.
S-образните форми, разделящи двете половини. И двете страни напират да навлязат в чуждата територия, огъват се и се борят, което илюстрира зависимостта на двете страни. Където ин се увеличава, ян започва да се показва. Където ян продължава да се увеличава, ин се показва. – един безкраен кръговрат.
Ин и Ян Лотусът  е много силен и балансиращ символ. Будистите по цял свят разпознават лотуса като святото място, на което седи Буда. За китайците той символизира чистота и съвършенство, защото се появява неомърсен  и красив от калта. Свещеният лотус в комбинация с балансиращия Ин и Ян са идеален фокус за тялото, ума и духа.
Ин и Ян сърце – баланс в сърцата и в живота ни е онова, което наистина кара света да се върти. Този традиционен Ин и Ян имвол във формата на сърце ни напомня, че любовта е един от най-истинските и ценни добродетели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар