Намери приказка

понеделник, 27 октомври 2014 г.

СИМВОЛИ: ГАРВАН




/Снимка: ravens-tree.com/


В навечерието на Хелоуин няма как да не си поговорим малко за тази мистериозна и мрачна птица. Но този път няма да си говорим за лошата страна на гарвана – всички сме чували, че е предвестник на смърт, злини и прочее. Гарванът може да ни предложи многоповече от суеверието на необразованите. Голяма част от негативния символизъм на гарвана идва от неговия вид на бойното поле. Той е мършояд, силно любопитен, и обикновено бива видян как яде остатъци от падналите воини след битката.
Знам, че лесно извиквате картината на разпръснатите тела по бойното поле и ятата гарвани, които кръжат над него, кацат тук-там и си клъвват по нещо. Кошмарни асоциации.
Мястото на гарвана в келтския символизъм е пряко свързано с битките и с келтската богиня Моргана, която, също така, е забележителна пророчица.
Интелигентността на гарвана е най-печелившата му черта. Тези птици могат да бъдат научени да говорят. Тази тяхна способност води до легендата за гарваните като най-добрите оракули.
Всъщност, често биват чувани да грачат нещо подобно на “cras, cras”, което е истинска дума на латински и означава „утре”. Това допринася за легендарните твърдения, че гарванът е птица, която може да предсказва бъдещето, да разкрива поличби и знаци.
Безброй култури сочат гарвана като носител на могъщи тайни. Той също е считан за носител и на послания, така че неговата работа е не само да пази, но и да разкрива мистериите.
Символизмът на гарвана на мъдрост и знание е свързан с уелския герой Бран Благословения, чието име означава гарван. Бран бил пазител на спомените на предшествениците и неговата мъдрост била толкова легендарна, че накарал да премахнат главата му /съд за съхранението на тази могъща мъдрост/ и да я сложат в свещения Бял хълм в Лондон. Гарваните все още се вият там /Кулата на Лондон/ и пазят мъдростта на Бран жива и защитена. 

 /Снимка: www.pbase.com/


Гарванът е символ за ум, мисъл и мъдрост, според северните народи, тъй като техният бог Один бил съпътстван от два гарвана – Хугин, който представлявал силата на мисълта и активното търсене на информация; и Мугин - силата на ума. Один изпращал тези гарвани всеки ден да кръстосват земите. Когато се върнели, те му разказвали какво са видяли и какво  са научили по време на пътешествията си.
Один е известен и като Гарвановия бог. Имал много дъщери, познати като Валкириите, които се трансформирали в гарвани. Интересна е мисълта за Валкириите, които летяли над бойното поле във формата на гарвани и прошепвали на душите на падналите в боя воини да се въздигнат от телата си и да придружат Валкириите към Валхала.
Въпреки черните си като нощта пера, гарванът бил слънчево животно при Древните Римляни и Гърци. Бил асоцииран с Атина и с Аполон, а също и със светлината на мъдрожстта.
Аполон е основен бог-оракул, което допринася за гадателските способности на гарвана.
Има гръкоримски легенди, които разказват, че гарваните били бели някога. Но тъй като не могли да пазят тайна, Аполон ги наказал, превръщайки ги в черни птици. Дори се твърди, че бухалът заменил гарвана на рамото на Атина, защото гарванът не можел да си затваря човката.
Смяната на цвета на гарвана е засегната като тема и в Християнството, когато Ной изпраща първо гарван, за да потвърди намаляването на нивото на водата. Когато гарванът не се върнал, казва се, че Бог оцветил перата му в черно, заради провала му.
Гарваните са хуманитарно настроени в индианските легенди. Всъщност, гарванът е герой на множество племена. Инуитите вярват, че гарванът надхитрил гигантско морско чудовище да му се подчини и до ден днешен тялото му служи като земята на Аляска.
Други северноамерикански племена виждат гарвана като носител на светлина. Те смятат, че той е излетял от черната утроба на космоса и е донесъл светлината на слънцето. Също се счита за птица на съзиданието, тъй като без него хората щели да живеят във вечен мрак. 

 /Снимка: www.wildaboutbritain.co.uk/

Според Юнг гарванът представя нашият сенчест Аз – тъмната страна на нашето психе. Признавайки и приемайки тъмната си страна, само тогава можем да бъдем цели.
А какво прошепва на вас гарванът?

Няма коментари:

Публикуване на коментар