Намери приказка

събота, 25 октомври 2014 г.

Билки и цветя: ХВОЙНА






 /Снимка: galleryhip.com/

Хвойната е често срещана в Северното полукълбо. Плодовете на хвойната узряват няколго години и не е чудно ако видите дърво с плодове с различни цветове и различна степен на узрялост. Само сините плодчета се берат и когато са леко изсъхнали стават почти черни.
Плодовете на хвойната са най-познати като основна съставка на алкохолната напитка джин. Отличителния вкус на джина идва точно от хвойната.
Някои рецепти за кисело зеле включват да се сложи хвойна при зелето.
Различни видов хвойна са познати и като традиционните японски Бонсаи – обикновено хвойна джудже, заради каскадното й свойство. 



 /Снимка: commons.wikimedia.org/

Древните гърци горяли хвойна, за да се предпазят от епидемии, включително и от чумата, което довежда до това през 19 век във френски болници да горят хвойна, за да предотвратят разпространенинето на едра шарка.
В Средновековието хвойната била считана за растение, което пази от демони, болести и отровни същества. Садяло се покрай домовете, за да ги защитава от зли очи и да пази от змии.
Масло от хвойна се използва при различни оплаквания, засягащи храносмилателната система, болести на бъреците и на пикочния мехур, въпреки че трябва да се избягва при бъбречна недостатъчност. Плодовете, когато се дъвчат, правят дъха ви сладък и помагат при инфектирани венци. 



 /Снимка: www.gardenerdirect.com/

Преди да приемете каквато и да е билка вътрешно, уверете се, че е правилната билка и се консултирайте с фармацевт.
Хвойната е мъжка билка, отговаря на стихията Огън и е под влияние на Юпитер. Използва се за защита, особено срещу кражба. Клонче хвойна предпазва носещия от инциденти и атаки на диви животни. Окачена на вратата защитава дома и живущите в него от зли сили, хора, призраци и болести.
Изсушени плодчета на хвойна могат да се нанижат на нишка като прост амулет. 



 /Снимка: www.thedrinksbusiness.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар