Намери приказка

понеделник, 1 декември 2014 г.

Символи: Коледна елха

 
В първият ден на декември няма как да не ни е обзело вече коледно настроение. Някои вече са украсили своите коледни елхи, други ще го сторят чак в последните дни преди самия празник. Някои тръпнат в очакване и изпълнени с надежда и радост, други с досада и нежелание отчитат, че отново е "онова време на годината". Каквото и да си говорим, обаче, никой не остава съвсем равнодушен при вида на коледната елха, но какво всъщност символизира тя?
Символизмът на коледните елхи се базира на езическите култури, където вечнозелените дръвчета символизират живот, растеж, победа, прераждане и силата да оцелеем през зимните месеци.
Скандинавските традиции почитат 25 декември като украсяват вечнозелени дръвчета. По това време на годината горят ели, за да почетат живота, който се поражда дори и в най-жестоката хватка на зимата. Тези традиции също отбелязват края на старата година и началото на новата.
Езичеството отбелязва, че във времето между 25 декември и средата на януари са най-студените дни през годината. Вярвало се е, че тогава злите духове са най-силни. За да се предпазят от злото, хората носели вечнозелени дръвчета в дома си. Тези дръвчета украсявали със свещи, за да се осветят най-тъмните и студени дни, а също и да се изгонят пакостливите духове.
Чак през деветнадесети век Християнството абсорбира веселия символизъм на коледното дръвче. Християните дълго са смятали елата като символ на Дървото на живота. Ранните християни знаели добре за символите, защото добавяли свещи и ябълки към коледните си ели. Тези свещи представлявали светлината на Христос. Ябълките символизирали знанието и първородния грях.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар