Намери приказка

понеделник, 20 януари 2014 г.

Цветове и камъни за деня - 21.01.2014





В кой друг ден, ако не във вторник, да си говорим за страст? Подвластният на Марс втори ден от седмицата, в който винаги нивото на страстите във всякаквите им форми е малко завишено. Страстта е хубаво нещо. В чистия й вариант, да бъдем по-точни. Защо? Защо да е хубаво нещо, след като често си казваме, че не трябва да се поддаваме на тези първични пориви, наричани страсти, да слушаме разума си и прочее? Хубаво нещо е, защото, когато е впрегната правилно, страстта може да бъде невероятно движеща сила, да ни води напред и нагоре в живота. Тънкият момент е, че много лесно излиза извън контрол и ни завладява, водейки ни в тотално грешната посока. 
Как да го избегнем? Трудно. Самоконтрол и силна воля му е майката. Ненапразно в английския език има така нареченото "crime of passion" - престъпление, извършено от страст. Страстта може да бъде свързана с пари, с власт, със секс, със спорт, с различни хобита, с изкуство, храна - списъкът е дълъг. Без значение, страстта е сила. И трябва да можем да я контролираме, за да ни носи само позитиви. В противен случай се превръща в бреме и порок, пък дори и в смъртен грях, ако не и във всеки един от седемте. Когато се опитваме да контролираме страстите си, важно е да запомним едно важно правило - да си поставим граница, която не бихме престъпили в трезво и спокойно състояние, неподвластно на тези пориви.  След като си поставим границата, ако искаме контрол, не трябва да я прекрачваме. Можем да танцуваме танго с нея, но не и да я прекрачваме. Съумеем ли да се справим с това, бихме могли да продължим напред. Процесът е бавен и труден, а също и силно индивидуален. По време на този процес ше успеем да открием правилната доза страст, с която да боравим, която да ни води напред и нагоре. Представете си вентил, през който, като сгъстен въздух, пропускате от страстта, за да ви действа като двигателна сила. 
Вгледайте се в себе си, обърнете си внимание на границите, които сте склонни да прекрачите в името на онова, което поражда страст у вас, признайте дали сте потресени, притеснени или удовлетворени от откритието си. Експериментирайте с дребни неща - докъде бихте отишли за любимият си сладкиш, например? Какво бихте направили, за да посетите мястото, за което сте мечтали? Колко дълго бихте преследвали мечтата си, преди да се откажете? А преди да я постигнете? Докъде бихге стигнали, за да получите онова, за което мечтаете със страст? Целта оправдава ли средствата във вашия случай?
Е, от време на време не е лошо да се поддаваме на онази сладка страст, която завършва със запотените стъкла на спалнята. Ако излезете от виртуалното пространство за малко, разбира се! Превърнете страстта си в положителна движеща сила, а не в заробващ порок!


На снимката: Декоративен венец за врата "Страст"

Няма коментари:

Публикуване на коментар