Намери приказка

вторник, 1 април 2014 г.

СИМВОЛИ: МАК



/Снимка: www.fanpop.com/
 

Макът е доста тайнствено растение, особено като символ на Морфей, гръцкия бог на сънищата. Ако видите мак в процеса на растежа му, ще видите, точно преди да разцъфне, пъпката се накланя, натежала с обещание за цвят. Всъщност, на нея сякаш й се приспива, изпълнена с цветни сънища.

Повечето от нас са запознати с халюциногенните свойства на мака. От китайския мак се прави опиум. Древните гърци знаели това, което ни навежда на още една асоциация с връзката на мака с Морфей. Морфей живеел в свой свят – свят на сънища, фантазии и тотална липса на връзка с реалността. Неговата съдба била да живее там и да управлява Света на сънищата. Той бил роден от нощта  - неговата майка е Никс, богинята на нощта и мрачните създания. Бащата на Морфей е Хипнос – господарят на съня.

Тук става дума за потенциала, който откриваме в неконвенционалната реалност и съобщенията, които получаваме чрез сънищата си.

Маковете са свещени за богинята Деметра, която измислила инфузия от макове /подобно на чай/, за да проспи мъката си, когато нейната дъщеря Персефона изчезнала. Темата за съня е актуална през цикличните екскурзии на Персефона до подземния свят, които са свързани със сезоните. Тя оставяла майка си през зимата и се присъединявала към съпруга си, Хадес. Нейното отсъствие отбелязвало началото на зимата, нещо като зимен сън в цикъла на живота.

Символизмът на мака се асоциира си чакрата Муладхара. Маковете имат много цветове, но основно са в червено, цветът, кореспондиращ за Муладхара. Още повече, тази чакра подканя осъзнаването да бъде подхранвано от богати на хранителни вещества почви и ни окуражава да се храним от корените си към другите чакри. Нашата коронна чакра разцъфтява само когато всички други са в добро състояние.

В китайският символизъм макът представлява красотата и успеха. Асоциациите със ступора, повлиян от опиата, придава нюанс на мързел, зависимост и неспособност да изпитваме удоволствие от обикновените неща в живота. Добрите духовници знаят, че просветлението идва отвътре и чрез връзка с безкрая. Зависимостта от външни субстанции и влияния, за да се повдигне булото на илюзията, се смята за мързелив подход към просветление.

В Християнството макът символизира смъртта като период на спокоен сън. Тази асоциация се вижда като метафора, тъй като червените листенца на мака символизират кръвта на пожертвания Христос. Темата за възкресението и безсмъртието, спасението на душата, разцъфтяват, тъй като макът, и духът, никога не умират напълно, а само се обновяват и възвисяват.

 
 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар