Намери приказка

понеделник, 14 април 2014 г.

СИМВОЛИ: ЩЪРКЕЛ

/Снимка: личен архив на Принцесата/
 
Щъркелът е много величествена птица и има невероятна история за нас на символично ниво. Ето част от символните значения, свързани с тази птица: чистота, обновление, храна, раждане на нещо ново, креативност, дълголетие, просперитет, защита, добър късмет, майчинство.
Всички са ни баламосвали като деца с историята, че щъркелът носи бебетата. Коренът на тази легенда си има своите причини. Една от тях е миграционното завръщане на щъркела през пролетта - време за обновление и прераждане на земята. Нашите прадеди наблюдавали как щъркелите се връщат по това време и се наложило вярването, че щъркелът също е и вестител на раждането на нещо ново.
Значението на щъркела като носител на бебетата също се асоциира с неговия афинитет към водата. Тя е силен символ за женската енергия. Символична е и за обновление, прераждане, сътворение. В древната мъдрост на почитането на земята, езера и езерца са били символичен паралел с женската утроба. Европейските народни приказки споменават за човек-птица, който излиза от утробата на земята, за да донесе нов живот. Голяма птица, ходеща на два дълги крака – с пълен клюн, идваща от символичната водна утроба – може да си направите и сами сравненията, нали?
Друго приказно сравнение идва от старите вярвания, че духовете на неродените деца обитавали водата, където щъркелът бродел. Те чакали да бъдат избрани и клъвнати от него и след това да бъдат доставени на новите си майки след 9 месеца.
Гръцката етимология на английското наименование на щъркела /stork/ е „майчина любов“. Това естествено развива темата и връзката между щъркелите, бебетата и майките.
Има немска приказка, която представя щъркела като птица-майка. Една селянка открила ранен щъркел и му помогнала да оздравее. За благодарност той й дал магически светкавичен камък. В тази ера светкавицата била символ на плодородието, а  камъкът  - на семе или яйце. Следователно – рождение и майчинство.
Колонизаторите на Северна Америка наблюдавали как щъркелите правят гнездата си с кленови листа. Оттогава кленовите листа, и щъркелите, са символи на любовта и посрещането на ново дете в семейството, или гнездото.
Щъркелът е свещен символ на Джуно, римската богиня на дома /Хера е нейният еквивалент в Гърция/. Тази богиня е яростен защитник на дома. Тя е воин за безопасността и сигурността на дома. В тази светлина щъркелът е символ на защитата.
В реалността, щъркелите са истински защитници на своите гнезда. Те са и основно моногамни - предпочитат само един партньор за цял живот.
Като оставим майчинството настрана, символичното значение на щъркела се върти и около просперитета и дълголетието. В китайската мъдрост щъркелът е символ на дълголетие, поради вярването, че тези птици живеят много дълго.
В азиатските култури щъркелите са смятани за символ на късмета. Това се допринася и от образа на щъркела, който се гмурка във водата, за да излезе, хапнал някоя негова си вкусотийка – символично послание за търсенето на просперитет от невиждани източници. Те са считани за невероятни късметлии по отношение на риболова в тъмни, дълбоки води.
В християнството значението на тази птица е свързано с пречистването. Идеята идва от професионализма, с който щъркелът хваща и яде змии. Змиите в християнските символи са съюзници на злото. Затова ядящият змии щъркел пречиства света от греховете и дяволското влияние.
Когато щъркелът излиза от водата, ето какви символи може да ни носи:
-      Време за обновление и прераждане
-      Очаквайте нещо ново
-      Време да преоцените безопасността на домовете си.
-      Помислете какви нови творения, цели или планове може да внесете в живота си.
-      Чудесен момент да отдадете почит и уважение на по-възрастните и на предците си
-      Чувствате се късметлии? Действайте – потърсете нови възможности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар