Намери приказка

петък, 11 април 2014 г.

СИМВОЛИ: МАРГАРИТКА




„Обича ме, не ме обича...” Кой не е късал листенцата на маргаритката, мълвейки с трепет тези думи? И всеки от нас се е надявал последното листенце да изкрещи: „Да! Обича ме!”.  Като дете и аз го правех, което е основната тема на символичното значение на мараритката – детство, невинност, чистота.
В Християнството маргаритката е свещен символ на Дева Мария и нейното целомъдрие, грация и чистота. Маргаритката също е и символ, представляващ Младенеца. Доказателства за това намираме в ренесансови картини, в които маргаритката заменя лилията. Всъщност, маргаритката заменя лилията, защото прави асоциация с добродетелите, докато лилията клони към по-екзотични и завоалирани посоки по време на Ренесанса.


Интересно, но факт – противното важи за значението на маргаритката в Скандинавската митология. Свещен символ на Фрея, богинята на любовта, маргаритката е символ на любов, чувственост и плодовитост. Маргаритката носи и аспект на майчинство и раждане в асоциация с Фрея, с което продължаваме темата за непорочното детство.
В римския мит за Вертумн и нимфата Белидес. Историята е следната. Римският бог на сезоните, земеделието и градините, Вертумн, бива невероятно очарован от изящната нимфа Белидес. Вертумн толкова харесал нимфата, че станал обсебен от нея и не спирал да я тормози с нежеланите си чувства. Бидейки сладка и добра нимфа, Белидес се превърнала в поле от маргаритки, за да не нарани чувствата на Вертумн, като го отхвърли.
Маргаритката символизира – любов, младост, чистота, девственост, невинност, целомъдрие, свежест, плодовитост, изящество, обаяние, майчинство, трансформация.
Зората и пролетта, с които също е свързана маргаритката, имат тясна връзка със силата на слънцето, което означава, че маргаритката носи някои от качествата на слънчевите атрибути: радост, живот, светлина, яснота, истина, веселие, енергия, топлина, постоянство.
Във Викторианската ера, лейди Мери Уортли стандартизира символичния език на цветята. Това било време на целомъдрие, в което благоприличието и добрите маниери били най-важни. В тази среда изразяването на страст и желание били напълно неуместни. Затова изпращането на цветя се превърнало в код сред любовниците – тайни и не толкова.
Според шифъра на Уортли, маргаритката изпращала послание, което гласи: „Приемам чувствата ти и ти отговарям със същото”, или накратко: „И аз те харесвам”.
В астрологията маргаритката кореспондира със знака на зодия Телец, което добавя нови качества към символизма на това цвете – семейство, търпение, сигурност, упоритост, оценяване, тиха сила. 

Цветовете, с които кореспондира маргаритката са жълто и бяло, за които може да научите повече тук: 


и тук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар