Намери приказка

неделя, 1 декември 2013 г.

Билки: Върбинка


 

 

 

(Снимка: www.mywildflowers.com)

 

Върбинка, Билката на обаянието, е многогодишно растение без аромат от северното полукълбо. Върбинката е считана за свещено растение в много от древните култури. Свещена е и за Гърция, където се използвала при жертвоприношения. Вергилий наричал върбинката „свята и богата”. Олтарите на Юпитер били напръсквани с вода с върбинка, за да бъдат пречистени, или били помитани с метли от същото растение. Върбинката се носела по време на мирни преговори в Рим, използвала се като амулет от германците, когато подписвали мирни споразумения.

Върбинката е свещена билка на друидите, които я събирали от сенчести места преди изгрев слънце, особено когато изгрява Сириус. Жените друиди носели корони от върбинка.

Свещена е за богините Арадия, Деметра, Диана, Изида, Джуно, Венера и боговете Юпитер, Марс, Меркурий и Тор. Има старо вещерско поверие, че „копър и върбинка помагат на волята”, така че върбинката може да се използва във всяка магия, за да увеличи силите на правещия я. Вярва се също, че върбинката може да отнеме силата на вещиците.

Има теория, че всеки магически акт изисква жертва, за да не бъде нарушен баланса. Това някога означавало да се принасят в жертва животни, да бъдат горени като приношение за боговоте, но никой етичен практик в днешно време не би си позволил подобно нещо. За жертва сега се възприемат всичко добавки към заклинанията, които се горят – свещи, тамян. Върбинката е подходяща билка за горене, заради древната и връзка с жертвоприношенията.

Върбинката се използва в магията за баланс, центриране, гонене на злите сили, освобождаване, пречистване, просперитет, мир, младост, видения, креативност, любовни магии, защита, гадаене, обаяние, вътрешна сила, лечение, добър сън, безсмъртие, невидимост, плодовитост, късмет (особено за булки), воля, щастие, справедливост, прорицание, самоконтрол, пари, ритуални пречиствания, успех в съда, благославяне на дома, създаване на хармония, премахване на проклятия. Талисман е срещу изкушение, ухапване от змии, главоболия, уроки. Като билка на Тор, пази от мълнии. Върбинката може да се сплете във венец и да се сложи на входната врата на къщата. Може да се овеси над леглото или да се носи в торбичка на врата.

Върбинката е подходяща билка за честването на сабатите Имболк, Остара, Мидсъмър и Лугнасад. Смята се за афродизиак и се използва в секс магията. Върбинката се използва и в правенето на любовни отвари, амулети и талисмани, особено онези, които имат за цел да привлекат любов. Но, внимавайте, всяка любовна магия, насочена към определен човек, цели да наруши свободната му воля, за което ще платите доста висока цена!!!

Върбинката отблъсква сукуби, инкуби, демони и други недоброжелателни същества. Корони от върбинка предпазват при евокиране на демони, което изобщо не е препоръчително дори и да си помисляте да правите.

Масло от върбинка се използва за креативност, успех в артистичната кариера, придобиване на материални облаги, помага на воините да избегнат враговете си. увеличава силата на магическите инструменти, когато биват намазани с него.

Къпането във върбинка всеки ден за седмица привлича пари. Инфузия от билката се използва като Кръвта на Меркурий, за да бъде призован богът, а също и в магии, които са свързани с него.

Върбинката резонира с енергията на зодия Близнаци, планетата Венера и стихията Вода. Смята се женствена по природа.

Чаят от върбинка е чудесен за успокоение, макар и леко горчив. Добър тоник за нерви и помага за леко безсъние. Полезен е за хора, страдащи от стрес, свързан с работа.

За да премахнете страховете си, палете свещ всеки ден и я обградете с върбинка. Казвайте на глас молитва до боговете, молейки ги да ви освободят от страховете ви. Правете това толкова дълго, колкото е нужно.

В нощта на пълнолунието, излезте навън с бокал, пълен с вода, върбинка и сол. Вземете свещ и парче опализирано дърво. Потопете камъка във водата и го прекарайте после през пламъка на свещта. Докоснете го до краката си, ръцете, раменете и главата. Докато го правите, молете за благословията на младостта и красотата. Повторете го седем пъти.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар