Намери приказка

понеделник, 16 декември 2013 г.

Символи: Сова



/Снимка: Личен архив на Принцесата/

Совата е свещена птица на гръцката богиня Атина и дори е изобразявана на някои гръко-римски монети като символ на статус, интелигентност и, разбира се – богатство.
Древните египтяни, келти и индуси почитали совата като пазител на отвъдното и защитник на мъртвите. В тази светлина, совата е владетелка на нощта и вижда всички души. Недоразумение в тази насока оставя совата с негативните асоциации със смъртта.
Трябва да бъде ясно, че совата е почитана като пазител на душите, преминали от единия свят в другия. Често митовете разказват за совата, която придружава духа в отвъдното.
Други значения на совата включват: мъдрост, мистерия, преход, послания, интелигентност, мистицизъм, защита, тайни.
Индианците асоциират совата като мъдра птица, пазителка на свещеното знание. Това може би е, защото совата е добър синоптик – предсказва добре какво ще бъде времето. Също така има способност да вижда през нощта, което бива често инвокирано по време на церемонии, на които е нужен оракул с тайнствено знание.
Африканците и аборигените в Австралия виждали совата като послание за тайни, родственица на магьосници, а също и придружителка на ясновидците, мистиците и лечителите.
По време на Средновековието, в западна и централна Европа, смятали совата за преобразена жрица /вещица/ или магьосник. До ден днешен совата се счита за спътница на вещиците.
Тя е същество на нощта. Като такова притежава допълнителен символизъм – сънища, сенки, Отвъдното, тайнствено познание, ясновидство. Когато се свързваме със совата в нейната среда, тя ни помага да разберем какви послания има за нас. Совите са чиста енергия и идват от място на пълнота. Като такива, те комуникират с унифициран глас. Говорят езика на дръвчетата, на вятъра, на луната, на небето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар