Намери приказка

понеделник, 2 декември 2013 г.

Символи: Скорпион





(Снимка: Личен архив на Принцесата)


Символното значение на скорпиона, както и неговият външен вид, могат да ни вменят лошо предчувствие. Освен ако нямаме вътрешното зрение, за да видим красотата и сложността на този символ.
Въпреки че значението на скорпиона може да бъде малко сурово на пръв поглед, ако наистина размишляваме върху цялостната му концепция, може да сравним значенията му с това, което ни се случва, което ще доведе до една основа, върху която да стъпим, за да разберем уроците на скорпиона.
Символизмът на скорпиона включва секс, контрол, преход, промяна, смърт, страст, измама,п редателство, защита, самота. Едно от потентните съобщения, които скорпионът решава да изрази, е това на защита и/или изолация. Всъщност, тези същества са сами по себе си самотни – част от причинат, поради която символизират това. Много хора със скорпион като свой тотем имат склонността да имат ярко страстни моменти с партньора си, за да приключат връзката си и да останат сами за дълго време.
Скорпионът се чифтосва с екзотичен танц на страст и контрол. Този секс танц е танц на красота, контрол и пресметливост. Женската позволява на малките си да се вози на гърба й, докато си сменят първия екзоскелет, след което я напускат – всички отпрашват в неизвестна посока да изживеят самотните си животи. Друг пример на интензивни взаимоотношения, завършващи в изолация.
Защитата и контролът са ясни от неговия външен вид, който крещи: „Не се занимавай с мен! Стой настрана!”
Друг символ на защитата е отровният шип на края на опашката му, който парализира плячката си и я прави лесна за храносмилане. Дали скорпионът има намерение да изяде жертвата си или не – това няма значение, тъй като шипът му го защитава, като му позволява да живее още един ден.
В Самария скорпионът се асоциира със слънцето и древни писания разказват за мъже-скорпиони, пазещи свещените порти, водещи към възнесението, удоволствието и просветлението.
Символизмът на смъртта се основава на гръко-римската митология, в която Артемида (или Диана) използва скорпион, за да ужили крака на Орион, което причинява смъртта му. След това Зевс (или Юпитер) създава зодиакалния знак на скорпиона сред звездите.
Има някои видове, чиято отрова е антидот на неговото ужилване – например кобрата. В Египет и Тибет това се счита за поличба и скорпионът се превръща в амулет, символизиращ защита и пазещ от злото. В Африка скорпионът е лечебен знак – отровното му масло се използва за медицински цели.
Египтяните също са възприемали края на живота за начало на друг живот в отвъдното. А скорпионът бил могъщ пазител за древните египтяни и тяхната концепция за живот след живота. Всъщност, скорпионът бил атрибут на богинята Селкет, която пазела преминаващите в отвъдното души. Тя също пазела процеса по мумификацията. Това правело скорпионът защитник на еволюцията на душата – на различните форми на живота. А също и сентинел на мистериите на отвъдното.
Други значения, които има скорпионът, са също сила, енергия, мистерия, предупреждение, лечение, стратегия, оцеляване, бунтарство, агресия, привързаност.
Африканските аборигени асоциират скорпиона с живота и смъртта, а тъй като неговото ужилване се смята, че притежава лечебни свойства, това същество било високо почитано. А също и защото едно ужилване можело да бъде и смъртоносно, разбира се.
Ужилването на скорпиона може да има халюциногенен ефект, така че темата за прехода продължава. В тази насока, той е катализатора на докосването до по-високите нива на съзнанието и го прави шаманско животно, тъй като шаманите използвали халюциногенните свойства на ужилването му, за да правят духовни пътешествия.
Скорпионът също е майстор в оцеляването. Възползва се от всяка ситуация и възможност в името на съществуването си. това го прави символ на победата над нещастието и бедата.
Когато се опитваме да разчетем какво послание ни изпраща скорпионът, трябва да имаме предвид първо неговите невероятни черти, които са неговите естествени защитни механизми. Например, неговият екзоскелет е първата линия на защита. Щипките му и отровното му жило – всичко, създадено да защитава.
Когато той се появи в живота ни, ние трябва да помислим над следното:
За какво имаме нужда от защита в живота си?
Свръх-защитнически ли реагираме?
Твърде много ли сме в защитна позиция? Защо?
Страх ли ни е да бъдем уязвими?
Как се чувстваме по отношение на контрола в живота си? (твърде малко е, твърде много)

Няма коментари:

Публикуване на коментар