Намери приказка

сряда, 18 декември 2013 г.

Берил



/Снимка: www.dunay.com/

 Берилът съществува във всеки цвят на дъгата. Когато е зелен, той е изумруд. Когато е син, той е аквамарин. Когато е розов, е морганит. Черевният му цвят е биксбит, жълтият – хелиодор, а безцветният берил  е гошенит. Златистият берил е камък на преодоляването на препятствията.

Семейството на берила е много популярно, не само заради различните си цветове, но и заради яркостта и твърдостта си. Древните гърци използвали пречупващите свойства на берила, за да направят първите очила. По времето на Нерон, белият или чистият берил бил наличен на остров Елба и често се използвал за направата на очила.

Берилът е с произход Месопотамия и е почитан като магически камък от древните евреи, тъй като се вярвал, че засилва вярата в Бог.

В Средновековието берилът бил талисман на художници и скулптори. Пробуждал креативността, елиминира безпокойството, поддържането на жизнеността на духа и повишава интелигентността. Защитава на далечни пътувания и помага при научни изследвания. Пръстени с берил са носени от Леонардо да Винчи, Рафаел, Рубенс.

В Древен Рим берилът се използвал за лечение на чернодробни офталмологични заболявания. Римляните вярвали, че този камък вдъхва брачна любов и носи слава на носещия го. Водата от купа, където е бил берил, се използвала за лечение на астма.

Берилът се използвал също и от ясновидците. Легендата казва, че той помагал при разпри и препирни, правел собственика си неуязвим, но не агресивен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар