Намери приказка

събота, 1 февруари 2014 г.

Сабати: Имболк /Кендълмас/ - 2 февруари





Декорация – кукли от царевица или вълна, пролетни цветя, метли
Цветове – бяло, оранжево, червено
 На 2 февруари се чества първият сабат за годината от Колелото на годината - Имболк.
Този празник е познат също като Кендълмас, или Денят на Брийд. Един от четирите келтски огнени фестивали. Отпразнува трансформацията на богинята от Старицата в Девицата и първите знаци на пролетта. Имболк е старо келтско име.
Това е сезонната промяна, където се забелязват първите знаци на пролетта и завръщането на слънчевия бог, тоест – първите листенца, първите минзухари. /Е, не точно по нашите земи, но все пак де!/С други думи, този фестивал знаменува успешното преминаване на зимата и началото на земеделската година. 

 (Снимка: en.wikipedia.org)
Чества се прераждането на Слънцето и визуализираме бебето Слънце как суче от гръдта на Богинята. Също така е Ден на келтската богиня Брийд или Булката Брийд. Брийд е богиня на поезията, лечението, ковачите, акушерките. С  две думи – което може да правите с ръцете си, Брийд го олицетворява. Тя е тройна богиня и се почита в трите си аспекта. Уиканите палят множество свещи, бяла за Брийд, жълта или червена за Бога, за да си припомним преминалата зима и началото на пролетта, времето на Слънцето. Добро време за инициации. 



 (Снимка: motherwheel.blogspot.com)
Имолк маркира възстановяването на Богинята след раждането на Слънчевия бог по време на Юл през декември. Удължаващите се периоди на светлина ще я пробудят. Богът е малко момче все още, но силата му се усеща с нарастването на деня. Топлината подхранва земята и Богинята, семената покълвата.
Този Сабат е за пречистване след затворения живот през зимата, чрез живителните сили на слънцето. Фестивал на светлината и плодородието, някога отбелязван в Европа с огромни ритуални огньове и факли. Познат е и като Пир на факлите. Някои женски вещици следват старите скандинавски обичаи и носят корони от запалени свещи, но много повече носят просто свещи по време на инвокациите си.

 (Снимка:en.wikipedia.org)
Традиционно е за Имболк, по време на залез слънце или след ритуала, да се запали всяка лампа в къщата – дори и само за няколко минути. Друг вариант е да се запалят свещи във всяка стая, в чест на прераждането на Слънцето. Ако навън има сняг – направете няколко стъпки в него, припомняйки си топлината на лятото. С вашата доминантна ръка нарисувайте слънце в снега.
В Шотландия денят се празнува като Денят на Булката. Взема се сноп от овес или царевица и се облича в женски дрехи, слага се в коляма кошница и се слага дървена пръчка до нея. Това се нарича леглото на Брийд. След това слугите и господарката в къщата извикват три пъти : „Брийд дойде, Брийд е добре дошла!”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар