Намери приказка

понеделник, 9 юни 2014 г.

Символи: Делфин



/Снимка: www.royle-safaris.co.uk/

Делфинът като символ присъства навсякъде – във филми, гривни, обици, плакати, разговори, чаши, шапки и прочее. Делфините плуват в съзнанията ни доста често.

Делфинът се счита от много древни култури за „Крал на рибите”, като тясно е асоцииран с кралските качества, но не доминиращите. Ако имате възможност, вгледайте се в делфините за някакъв период от време и ще видите, че ако господстват над света, те ще са грациозни в своето управление.

И това е в основата на тяхоното значение – грацията.

Ето и други символи, свързвани с делфина: игривост, преходност, нежност, хармония, интелигентност, задоволство, приятелство, общественост, възраждане, щедрост, сила.

В християнството делфинът е виждан като символ на възкресението. Някои художници предават защитническото, стабилизиращо, състрадателно поведение на делфина като послание за благоденствие на най-чистите сърца.

В древна Гърция легенда ни разказва за това, че делфинът имал задължение да заведе душите на мъртвите в Островите на Благословените. Свързва се с бог Аполон /слънце/ и богиня Афродита /луна/. Лунните и слънчевите символи са представени от делфина.

Слънчевият делфин означава активност, живот, яркост, здраве, обновление, интелигентност, докато лунният делфин е скрита сила, интуиция, сънища, зачеване, женственост.

Това е ключово разбиране, защото значението на делфина е свързано с теми за двойнствеността, тъй като той е и риба, и бозайник. Едновременно принадлежи на водата и на въздуха. Той е олицетворение на това „да живееш в два свята едновременно”.

Посейдон /или римският Нептун/ също е свързан с делфина и носи символи на царственост, власт, авторитет, сила, доминация, свобода, интелигентност, състрадание и бащина защита над цялото кралство /море/.

 Ерос /или римският Купидон/ допринасят за символизма на делфина, свързан с любовта, приятелството, игривостта, чувствеността, желанието, изследователството, любопитството, привличането и радостта

Дионисий /или римският Бакхус/ носят значение на радост, свобода, диващиа, изоставяне, себеизразяване.

Гръцки мит твърди, че Дионисий се превръщал в делфин и пренесъл храма в Делфи, където култът към делфините започнал.

Думата делфи е показателна, тъй като гръцката дума за делфин е „delphis”, а нейното производно „delphys” означава утроба. Това допринася за лунните и женствени значения на делфина.

В келтския символизъм делфинът е високо почитано животно, тъй като се смятал за защитник на свещените кладенци и светената вода. Делфинът, за келтското съзнание, бил пазител на водите и на всичко, свързано с водата.

Пиратското лоно също смята делфинът за символ на защита. Наистина, легенда твърди, че делфините, които моряците забелязвали, се превърнали в доста преувеличените фантазии за русалките. Моряците смятали, че духа на русалките живеел в сърцата на делфините, а древните истории твърдят, че делфините се преобразявали в красиви морски девици и русалки, ако бъдели видяни в правилния момент.  

Дали това е истина или не – предстои да бъде потвърдено. Това, което е истина, са множеството истории за делфини, които контактуват приятелски с хора, дори ги защитават. Това оцветява значението на делфина в краски на състрадание, общественост, грижовност и щедрост на духа.

Естествено, винаги монетата има две страни, макар и при делфините тъмната страна да е много рядка. Те все пак са хищни животни и човек никога не може да бъде сигурен дали няма да се обърнат срещу него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар