Намери приказка

понеделник, 16 юни 2014 г.

СИМВОЛИ: МОРСКА ЗВЕЗДА



/Снимка: www.webdesignmash.com/

Морските звезди са изключително чувствителни създания. Те имат нервни окончания, които преминават през телцата им от центъра до върховете на всеки крайник – като заместител на мозъка. Това, че нямат мозък, обаче, не означава, че не притежават интелигентност.

Ето един бърз списък със значенията на морската звезда: сила, търпение, древност, магичност, лечение, чувственост и чувствителност, дълголетие, обновление, възприятия, мистериозност, изобретателност.

Тези създания очароват морските изследователи от векове. Колко красиво би било да видите звезда в нейния естествен хабитат? Звездите по морското дъно имитират звездите по небосклона, а тяхната способност да чувстват, да се движат и да се регенерират – са все неща, които са достъпни и за нас, хората, на земята. Не че успяваме да си отгледаме нова ръка, ако изгубим една от двете си, но регенерираме отношението си, вярванията си, настройката на ума си. Можем да отгледаме нови ръце на мислите си, с които да отлетим на по-високо ниво на опита. Също така, можем да се отървем от системи от вярвания, които вече не са ни нужни. Заменяме тези фантомни крайници с по-висши идеали. Режем пороците си, за да ги заменим с полезни и здравословни навици.

Като водни създания морските звезди взаимстват и някои от символните качества на водата – лечение, пречистване, емоции, интуиция.

По отношение на лечението, морските зезди са полезни съюзници в пътешествието за обновление, по което сме поели. Ако се борите с емоционални или здравословни промени – обърнете се към силата на морската звезда. Ако звездата може да се лекува и да се регенерира, то и ние можем.

В легендите морската звезда често е свързвана със символизма на любовта и върховната сила.

В християнския символизъм звездата се свързва с Дева Мария, която помага за безопасното пътешествие по бурни води. Емблема на спасението в трудни времена. Звездата, както и морската звезда, са виждани като небесни символи и като такива представя безкрайната божествена любов. Освен това, морската звезда има характеристики като геройство, вдъхновение, интуиция, напътствие.

Древните египтяни свързват морската звезда с богинята Изида. Изида е богиня майка, която има мотото на Армията на спасението – Да се сприятелим с онези, които нямат приятели. С други думи – Изида е майката и приятелката на робите, бедните и онези в крайна нужда. Нейната връзка с морската звезда се изразява в това да бъде пазител и водач на изпадналите в беда моряци в Червено море и в чужбина. Изида и нейната свещена морска звезда също се асоциират със Сириус. Сириус е свещен за Изида, защото ежегодно се издига над Нил – време на охолство и обновление за египтяните.

В римската митология морската звезда е символ на богинята на любовта Венера. Тя е родена от морската пяна на вълните на Адриатическо море. Някои картини я изобразяват с мидена черупка в ръката, други – с морска звезда. Венера споделя връзка с морската звезда, защото е богиня на чувствата и емоциите. Също така властва над сензорните атрибути. Петолъчната морска звезда е символ на две ръце, два крака и глава.

Има добре позната история за старец, който спасил морска звезда. Той често срещал безброй морски звезди, изхвърлени на брега. И всеки път неуморно ги хвърлял обратно в морето. Млад мъж видял това и казал:

-         Старче, какъв е смисъла на това? Не можеш да ги спасиш всички! – на което старецът отговорил:

-         Може би не, но мога да спася точно тази! Това има значение!

Замислете се, как това морско създание може да преобърне вашия свят? Кое е онова нещо, свързано с морската звезда, което бихте искали да придобиете, за да промените живота си? Кой нейн символичен атрибут бихте осиновили, за да промените нечий друг живот?

1 коментар:

  1. благодаря от цялата си душа,когато получаваш подаръци трябва да знаеш какво означават.Много полезно и красиво.

    ОтговорИзтриване