Намери приказка

неделя, 17 август 2014 г.

Цветя и билки: КАРАМФИЛ /подправка/



/Снимка: joshcurbe.wordpress.com/

От основна съставка в сос Уорчестър до билка, премахваща черни магии, карамфилът има широк обхват на употреба и действие.
Карамфилът е неотворената цветна пъпка  на тропическо дърво, което расте в Индонезия. Когато е свеж, карамфилът е розов и става ръждивокафяв, когато изсъхне.
Неговите свойства са легендарни. Ако сложите карамфилово масло на кариес, болката ще се успокои. Маслото се използва и при лечението на кожни проблеми – акне, гнойни пъпки, сериозни изгаряния.
Карамфилова вода помага при стомашни разстройства, световъртеж и диария. Народната медицина твърди, че ако се смучат две пъпки карамфил, без да се дъвчат или гълтат, се потиска желанието за алкохол. Тази подправка убива вътрешните паразити и има антибактериално и микробно действие срещу гъбички и глисти.

 
Карамфилът се свързва с Коледа, когато портокали, шпиковани с тази подправка и ябълки придават празнично ухание. 

 /Снимка: www.luvimages.com/
 
 Карамфилът, като билка или като масло, се използва при магически ритуали по въпроси, свързани с растеж, юридически проблеми, медитация, пари, просперитет, духовност. Ако горите пъпки карамфил, привличате богатство и просперитет, а отблъсквате зловредни и негативни енергии.

  За успокояващ чай от карамфил:

Вземете ¼ до ½ чаена лъжичка с пъпки карамфил и ги оставете да поврят в чаша вода за около 10 минути под похлупак. Добавете мед и мляко, ако вкусът е твърде силен.  Консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате каквито и да било лекове или лекарства, ако имате здравни проблеми или вземате лекарства. 
 
 /Снимка: www.stylecraze.com/

 Греяно вино:

2 бутилки червено вино /Каберне Совиньон е добър вариант/
1 портокал, шпикован с карамфил
2 нарязани портокала
2 нарязани лимона
6 чаени лъжички кристална захар или мед
1 пръчка канела
2 чаени лъжички настърган джинджифил
2 чаени лъжички плодов ликьор /не е задължителна съставка/
Сложете всички съставки в тенджера с  1 ½ л вода и изчакайте да заври, бъркайки захарта, докато се разтвори. Оставете го да къкри, без да кипи, за поне 20 минути, тъй като алкохолът ще изври. Това е прекрасна рецепта за хладните и студени есенно-зимни дни, които ни предстоят!

/Снимка: www.idealmagazine.co.uk/

Няма коментари:

Публикуване на коментар