Намери приказка

понеделник, 18 август 2014 г.

СИМВОЛИ: КОТКА




 /Снимка: Личен архив на Принцесата/


Като древно символично животно на келтите, котката е Пазител на Отвъдното. Тиха и мистериозна – котката отговаря на изискванията за пазителите. Котките пазят тайните на отвъдното само за себе си, докато лукаво наблюдават нашия свят, който не вижда и не разбира дълбините на тяхното познание. Черните котки, обаче, в келтските поверия се смятат за зло и са били принасяни в жертва.
В запазните традиции черните котки са асоциирани с вещерството. Причината за това е, че черният цвят бил свързван със злото на нощта, а котката е асоциирана с трансформацията, както булото на нощта променя възприятията ни за реалността.
В древен Рим котките били свещени за Диана, лунната богиня. Те били считани за пазители на дома и символ на домашното благоденствие. 

  /Снимка: Личен архив на Принцесата/

Мюсюлманите почитат котката, тъй като спасила Мохамед от атаката на свирепа змия. Те смятат честата маркировка на челата на котките във формата на „М” за знак на пророка. /”М” за Мохамед/
В северните легенди котката е изобразявана теглеща колесницата на богинята на плодородието – Фрея, поради което е смятана за благословия над новородените и добра поличба за онези, които увеличават семейството си.
В древен Египет котките са били свещени и са изобразиявани на главата на тяхната лунна богиня – Баст. В нейна чест котките дори били мумифицирани, заедно с мишки, които да им бъдат храна в отвъдното.

  /Снимка: Личен архив на Принцесата/

Някои от символните значения на котката са: проницателност, хитрост, тайнственост, мистериозност, интелигентност, интуитивност, свръхестественост, селективност, независимост.
Котките са неизчерпаеми източници за символни послания на промяна, гъвкавост, адаптивост. Често, когато котка се появи изведнъж в живота ни, това е послание за нас да разчупим рутината и да направим свежи промени в живота си, а също и да бъдем по-гъвгави в мисленето си.
Котките могат и да се държат настрана, което ни казва, че трябва да се дистанцираме от хора и ситуации. Понякога най-добрия начин да решим проблем, е когато се отръдпнем от него. 

  /Снимка: Личен архив на Принцесата/

Мистерията е основният символ на котката. За съжаление, нейната непредвидимост е дала лошо име на котката в някои сфери, особено що се отнася до вещерството. Мистерията е послание, че имаме сила над илюзията. Напомня ни да не падаме жертва на фалшиви вярвания, да не се заблуждаваме от невежество. Трябва да осъзнаем, че когато се обърнем към своите сърца, умове и души, и повярваме в себе си, винаги ще ни бъде показана истината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар