Намери приказка

неделя, 1 септември 2013 г.

Билки: Мащерка




 
 Мащерката е от семейството на ментата и има тъмни, сивкавозелени листа и малки основно розови цветчета. Цъфти от началото до средата на лятото.

На английски наименованието на мащерката – „Thyme” идва от гръцки и означава „опушвам, дезинфектирам”.  Използвала се е за опушване – изгонване на насекоми. Смесвала се с напитки, за да засили техния омайващ ефект и да даде смелост. Воините са били масажирани с масло от мащерка, за да имат кураж. Жените носели мащерка в косите си, за да бъдат по-привлекателни. Фразата „миришеш на мащерка” означавала, че жената била стилна, добре гледана, благопристойна и привлекателна.

Мащерката е родом от Средиземноморието, но римляните я разпространяват из цяла Европа. Техните войници я добавяли във ваната си за сила, смелост и кураж. В средновековна Англия дамите бродирали китки мащерка на шаловете на рицарите си, за да повишат смелостта им. В Шотландия варяли чай за кураж и отблъскване на кошмари. 

 

 

Шумерите я използвали като антисептична билка. В Египет била част от балсамиращите билки. Из цяла Европа се слагала в ковчега на мъртвеца, за да му осигури лесно преминаване отвъд.

Мащерката е  с женска натура и се асоциира със стихията вода и планетата Венера, а също та ка и с богините Фрея и Афродита, и бог Арес.

Мащерката се използвала в заклинания за сила и кураж. Когато упоритата работа не била достатъчна за достигането на дадена цел, мащерката помагала за запазване на положителното настроение.

Опушете дома си с малко мащерка, за да премахнете меланхолията, безнадеждността и други негативни вибрации, особено след семейна трагедия или дълго боледуване.

Сложете мащерка под възглавницата си, за да имате спокоен сън, щастливи сънища, без кошмари.

Феите обичат мащерка – добавянето й в градината ви ще ги привлече и може да се използва, за да комуникирате с тях.

Мащерката е идеална билка за ритуални бани и опушване през ранните пролетни фестивали, когато търсим начин да оставим старото и да приемем новото.

Мащерката се гори при любовни магии. Вярва се, че е късметлийска по два начина – за защита и пречистване, а също и за увеличаване на състоянието. Много комарджии използват маслото Три валета и поп, за да привлекат късмет на масата. Някои хора садят мащерка в градината си, за да се увеличава потока от пари, както тя расте. Други взимат банкнота от един долар или два лева и я увиват около мащерка със зелен конец. После заравят пакетчето по средата на кръстопът през нощта на Пълнолунието.

Мястото, където расте мащерка, е много силен енергиен център.  Ако сте на погребение, носете мащерка в себе си, за да отблъснете негативността на опечалените. 

 

 

Сашета с мащерка закачени в гардероба ще предпазват от молци и ще миришат добре. Масло от мащерка може да се използва за почистване из дома – убива бактериите и отблъсква буболечките. Сложете няколко капки в бутилка с пулверизатор с 4 части вода и 1 част винен оцет.

Силна запарка от мащерка е добра за измиване на тъмна коса. Омже да добавите розмарин, ако имате проблеми с пърхута.

Мащерката се използва за лекарство против кашлица и проблеми с храносмилането, както и лечение за вътрешни паразити. Използва се и при гъбички по краката, както и при хемороиди.

За вътрешна употреба, запарете 2 лъжици прясна билка, или 1 лъжица сушена, в чаша вряща вода. Не пийте повече от 2 пъти на ден – сутрин и вечер. Така ще се отървете от проблеми с белите дробове и вътрешни паразити.

С по-силна запарка може да си измивате устата и да третирате възпалени венци. 

 

 

Кулинарните приложения на мащерката са много и добавят интересен вкус към ястията. Подсилва вкуса на месните и задушени ястия. Добавя вкус към зеленчуците и върви добре с картофи. Сложена в сандвичи с кашкавал на скара или на бъркани яйца е просто неустоима. Комбинира се добре с градински чай, розмарин и магданоз. Мащерката е жилава билка, затова е добре да се добавя рано в ястието, за да може бавно да пусне вкуса си. Цветчетата, както и листата, са ядливи и са добра украса на чинията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар