Намери приказка

вторник, 3 септември 2013 г.

Цветовете и тяхното значение: ЧЕРВЕНО





 (На снимката: Сърцето на кървавия изгрев - червен ахат, кристали Swarovski, неръждаема стомана, Crimson Princess Jewelry )

Червеното е цвят на енергията, страстта и действията
Топъл и позитив цвят, асоцииран с нашите най-физически нужди и волята ни да оцелеем. Излъчва силна и могъща мъжка енергия. Червеното енергизира. Възбужда емоциите и мотивира да действаме. Обозначава борбен дух и лидерски качества, окуражава амбицията и решителността. Също така е със силна воля и дава увереност на онези, които са срамежливи и им липсва воля.
Бидейки цвят на физическата активност, червеното събужда жизнената ни сила. Цвят на сексуалността, който стимулира дълбоки и интимни страсти у нас, като любов и секс от позитивна страна и отмъщение и гняв от негативна. Често се използва, за да изразява любов – като на Свети Валентин, но се свързва повече със сексуалността и похотта, отколкото с любовта – тя се изразява с розово.
В най-позитивното си състояние може да създаде живот със сексуалната си енергия или да използва негативната си страна, за да изрази гняв и агресия, да попали война и разрушение. Цветът стимулира апетита, използва се нарочно в ресторанти. Повишава копнежа за храна и други стимули.
Да сте обградени с твърде много червено може да ви направи раздразнителни, докачливи и много гневни. Твърде малко червено ви прави предпазливи, манипулативни и страхливи. В източните култури, например в Китай, червеното е цвят на добрия късмет. Въпреки че времената се менят и много китайски булки носят бяло, това е традиционният цвят за сватби. В индийската култура символизира чистота и често се използва и в техните сватбени одежди.

Позитивни черти: действия, енергия, скорост, приковаване на вниманието, увереност, енергизиране, стимулиране, мощ, страст, кураж, сила, спонтанност, решителност
Негативни черти: агресивност, доминантност, изморяващ, гневен, безмилостен, нетолерантен, бунтуващ се, вироглав, брутален, насилник

Видове червено:
Кестеняво – тъмносинкаво червено, което означава контролирани и по-обмислени действия. По-леко е от бургундското и не толкова драматично като истинското червено.
Бургундско – тъмнопурпурно червено, което е по-изтънчено и сериозно и по-малко енергично от истинското червено. Индикира контролирана сила, решителна амбиция и достойни действия, често почитано от богатите.
Кървавочервено – има малко синкаво в него. Индикира решителността за успех, но без да разстройваме излишно хората. Излъчва по-скоро чувственост, отколкото сексуалност.
Алено червено – с малко оранжево, дава богатство и яркост. Индикира ентусиазъм и любов към живот. По-малко напрегнато и по-обичащо забавленията от истинското червено, умерено с лек нюанс на  предизвикателство.


Червеното отговаря за стихията огън, зодия Овен, Скорпион, Марс, влияе на Сатурн, коренната чакра, костите, зъбите, ноктите, простатата, ректума, кръвта, дебелото черво. Използва се в магии за страст, огън, кураж, сила, власт, радост, обновление, енергия, мотивация, здраве, желание, амбиция, лидерство, бизнес дела, битки, купуване и продаване, механични неща, поправки, лов.
Червеното е най-топлият от всички цветове. То е цветът, който е най-предпочитаният от екстровертите и мъжете. Червеното е цветът на вторник. Червени рози символизират страстна любов. Рубинени пръстени трябва да се носят на лявата ръка, цветът на Марс. А тази планета е позната и като Богът на войната.
Червеното се асоциира с огнената жега и топлина. Може да означава и опасност. Цветът на кръвта, силен символ за живот и жизненост. Носи фокус за есенцията на живота и набляга на оцеляването.
Добавете червено в живота си, ако искате:
-                    да увеличите ентусиазма и интереса си
-                    да получите повече енергия
-                    действия и увереност да следвате мечтите си
-                    защита от страхове и безпокойство

Червените полускъпоценни и скъпоценни камъни се използват за заздравяване на тялото, повишаване на волята и куража, жизненост, преодоляване на сексуални дисфункции. Носете червени камъни, за да стимулирате жизненост и енергия.
Червени камъни са червен корал, хелиотроп, гранат, червен яспис, рубин, червен калцит

Носете червено, когато искате да се представите като смели и динамични. Може да повиши самочувствието ви, ако изпълнявате функция или сте на интервю, за които не се чувствате сигурни.

Ако жена носи червена рокля, то това обикновено се свързва със сексуалност.




Няма коментари:

Публикуване на коментар