Намери приказка

четвъртък, 26 септември 2013 г.

Цветовете и тяхното значение: СИВО





Цветът на изолираността, нерешимостта, компромиса

Цветът сиво е неемоционален цвят. От гледната точка на цветната психология сивото е цвят на компромиса – да бъдеш нито черен, нито бял, прехода между два цвята, които не са цветове. Колкото повече сивото се доближи до черното, толкова по-драматично и мистериозно става. Колкото повече се доближава до сребристото и бялото, толкова по-светло и живо става.

Едновременно неподвижно и неемоционално, сивото е стабилно и солидно, създава усещане за спокойство, освобождаване от хаоса на света.  Сивото е тихо, резервирано. Не стимулира, не енергизира, не радва.

Сивото е консервативно, скучно, депресиращо от една страна, и елегантно, официално – от друга, но никога лъскаво.

Сивото успокоява, конвенционално, надеждно, практично. Цвят на зрелостта, отговорността, асоциира се  със сивите коси на зрялата възраст. Никога няма да бъде център на вниманието, нито лидер, нито директор.

Твърде много сиво създава тъга, депресия и склонност за самота и изолация. Добавете други цветове, за да промените това.

Повечето хора са безразлични към сивото свързва се с корпоративния работник в сив костюм – консервативен, надежден, строго-официален, независим и скучен.

Позитивните страни на сивото: надеждност, консервативност, достойнство, неутралност, професионализъм, зрялост, интелигентност, класика, стабилност, спокойствие, резервираност, елегантност

Негативни страни на сивото: нерешителност, неемоционалност, безразличие, скучен, тъжен, депресиран, безжизнен, самотен, изолиран

Видове сиво:

Светло сиво – успокояващо. Осветява, спасява от трудни житейски ситуации.

Тъмно сиво – конвенционално. Сериозно и официално, не е гъвкаво, но е стриктно. Свързва се със самоотрицанието и самодисциплината.

Сивото е също цвят на скръбта. Хората, които го предпочитат, са или вълци единаци, или тесногръди. Индианците асоциират сивото с приятелството.  

Добавете сиво в живота си, ако искате:

-                    да наблегнете на желанието си да сте изпълнителни

-                    неутрално и неинвазивно чувство

-                    да намалите интезитета на енергията на друг цвят

-                    да се почувствате отдалечени или изолирани

Сивите камъни могат да помогнат на взаимоотношенията да станат по-стабилни. Хематит ът е един от тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар