Намери приказка

събота, 21 септември 2013 г.

Сабати: Мейбън или Есенното равноденствие







 Мейбън отпразнува Есенното равноденствие и е вторият и главен празник на жътвата в уиканския календар (първата жътва е за жито, а третата - месо). Отбелязва началото на есенния сезон на 22ри септември. На равноденствието има равни части ден и нощ. Време на баланс, преход от активността на лятото към пасивността на зимата.

Мейбън е кръстен на келтския бог на младостта със съштото име. Той е бил син на земна жена – Модрон. Според легендата е бил отвлечен, когато е на три дни. Също е бог на ловците и рибарите.
Септемврийската луна се нарича Жътварска луна. Хората по целия свят благодарят за благословията и даровете на земята. В Америка Денят на Благодарността е края на сезона на жътвата, а Мейбън е началото.
Въпреки че Мейбън е празник на жътвата, не е нужно да имате голяма градина, за да го празнувате. Дори и да отглеждате в саксии или на перваза на прозореца, това също важи. Много билки могат да се отглеждат в малки саксии.
Римляните отпразнували Винена жътва в чест на Бога на виното и възкресението по това време на годината.
Феите, асоциирани с този празник, се наричат феи кавалерийци. Те са аристократите на фейското общество – събират се заедно, създават кралски двор, управлявани са от крал и кралица. Понякога излизат на процесии. Внимавайте, обаче, защото макар и да изглеждат малки и сладки, феите са много коварни същества.

Цветята, които се асоциират с Мейбън, са нарцис – за мир, любов и хармония, а лилията е за мир, защита и чистота. Ароматите, подходящи за този празник, включват гардения и лимоново-ментовия аромат на бергамота. Гарденията е за любов, мир и лечение, помага духовните връзки, докато бергамотът е за защита, мир, щастие и спокоен сън

Камъни за празника:
Кехлибар – за пречистване и успокоение
Аметист – за медитация и промяна
Котешко око – за защита и късмет
Цитрин – защита, креативност, предпазване от кошмари, вдъхновение
Златист топаз – релаксация и приятелство
Лапис лазули – кураж, любов, защита
Перидот – защита, просперитет, добър сън, здраве
Сапфир – радост, мир, мъдрост, любов, лечение, сила
Билки, тамян, дръвчета:
Ябълка – любов, защита и градинска магия
Кедър – лечение, пречистване, защита
Канела – успех, лечение, сила, защита
Карамфил – защита и любов
Кипарис – лечение, комфорт, защита
Копър – защита, лечение, пречистване
Лешник – късмет, защита, сбъдване на желания
Бръшлян – защита и лечение
Хвойна – защита, любов и здраве
Невен – защита, ясновидски способности
Смирна – защита, лечение, духовност
Индийско орехче – късмет, любов, енергия
Дъб – защита, здраве, лечение и късмет
Бор – защита и лечение
Ръж – любов
Градински чай – мъдрост, защита, желания
Сандалово дърво – защита, лечение, духовност
Валериан – добър сън, любов, пречистване, защита
Жито – пари и плодовитост

Животни и птици
Есента е време, в което животните и птиците започват да се приготвят за зимния сезон, както и хората. Някои се запасяват с храна и подготвят домовете си, други напускат и отиват на по-топло. Всяко миграционно животно е символ на Мейбън, както и всяко животно, което се подготвя за Мейбън. Катеричките се запасяват с ядки и се перфектен пример. Те събират храната си – най-често от земята, и после я складират в хралупите си за зимата. Хората правят същото, когато жънат полята и събират плодовете на градините си, за да ги превърнат в зимнина.
Мейбън има много символи. Не само, че ни напомнят за празника, а разказват истории и служат за декорации на домовете ни, ритуали и олтари. Жълъдите ни напомнят за кръговрата на живота. Те съдържат семе, което някой ден ще порастне в голям и силен дъб, който ще има свои жълъди. Цикълът е безкраен и така животът продължава.
Ябълките също са символ на Мейбън и се смята, че имат лечебни и магически свойства.  Царевица, тикви кратуни, тикви, корнукопиите – са други символи.
Есента е време за работа върху почистватето, организирането и подреждането на различни сфери от живота ви – може да започнете от собствената си стая, да преминете през двора и да стигнете до някои доста объркани ваши мисли. Сега е времето да седнете и да медитирате над това, което сте научили досега през годината и да се подготвите за уроците на следващата година.
Повчето символи на Мейбън са свързани със защита, любов и други добри неща, които искате да ви се случат. Това е, защото Мейбън е времето за пригтвяне за зимните дни – защита за семейството срещу глад и студ, пречистване на дома и собственото ни Аз. Има много начини да отпразнувате този празник, но ето няколко идеи:
Жътвата – един от най-важните начини за отпразнуване на празника е, разбирасе, жътвата на храна и билки от градината. Това може да е семейно начинание, на ковъна или приятелско събиране. Превърнете го във фестивал – нека има музика, храна и напитки. Работата върви много по-леко, когато се превърне в забавление. Когато съберете плодовете и зеленчуците, билките и ядките, почистете градината за следващата година. Махнете бурените и шумата и я прекопайте.
Жертвоприношенията – но не на живи същества. Направете си олтар от голям камък на двора. Сложете приношения от прясно набрани плодове и зеленчуци в името на Бога и Богинята или просто в името на природата. Това се прави чрез ритуал, който използва вашето семейство или ковън. Приношения трябва да се направят на земята, за да се благодари за нейните дарове. След като жътвата приключи, върнете част от продукцията на земята – изгорете я, заровете я или просто я оставете върху разораната земя. Приношения трябва да направите и на животните, които обитават земята около вас – семена и ядки са чудесни за птицитие и животните, за да имат за зимата. Ако имате малък двор или живеете в апартамент, винаги може да посетите някой парк и да нахраните животните там.
Есентта е невероятно време за разходка сред красивата природа, тъй като цветовете й са страшно красиви в този период. Докато се разхождате, мислете си за какво сте благодарни.
Ето и една забавна игра за дъждовни дни. Съберете в кутия есенни листа в различни форми и цветове. Наредете се в кръг и раздайте на всеки от участниците по едно листо. Нека го огледат и запаметят добре за около пет минути. След това да се върнат в кутията и се разбъркат. Всеки трябва да открие точно своето листо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар