Намери приказка

понеделник, 30 септември 2013 г.

Символи: Паяк





Тъй като остава приблизително месец до най-любимия празник на Принцесата, настроението й вече е хелоуинско и започваме седмицата със символизма на паяка.
Паякът е древен символ, въплъщаващ в себе си мистерия, сила и растеж. Както паякът плете мрежата си, така ние трябва да тъчем живота си. Той ни служи като напомняне за изборите ни, които изграждат нашия живот.  Когато паякът ни се появи, това е послание да не забравяме за изборите си. Той ни кара да си зададем следните въпроси:
Как изборите  ни влияят на живота ни?
Как могат изборите ни да подобрят живота ни?
Как изборите ни влияят на живота на другите около нас?
Не само че паяците и техните мрежи привличат внимание към изборите, които правим, а и ни дават поглед над това как можем да манипулираме мисленето си, така че да изградим живота, който искаме да живеем.
Паякът прави това чрез призоваване на нашето внимание към невероятната конструкция на неговата мрежа. Функционална, практична, гениална като дизай – дом, склад за храна, инкубатор за яйца – няма граници в приложението й.
Когато мислим за това разнообразие, ние се чудим как точно да изградим най-ефективния живот за самите нас. Виждайки решенията ни, изборите ни, действията ни като важни и трайни, ефективни инструменти в живота си, ние може да разберем как да изплетем мрежата си така, че да ни служи, или да ни зароби. Трябва да бъдем умни и хитри, когато градим живота си.
Друга страна на паяка е свързана с безкрайността. Това е така, защото паяците имат осем очи и осем крака, а осмицата е символ на безкрайността. Вибрацията на числото осем е свързана с цикли, минаване на време, еволюция.
Символи на паяка – хитрост, прогресивност, женственост, цикличност, прераждане, смърт, изобретателност, съзидание, защита, съдба.
Индианците считат паяка за защитен знак срещу бури, а също и като учител и защитник на езотеричната мъдрост. В Индия се свързва с Мая, което идва от санскритската дума „Ма”, която означава „безформен, безграничен”. Този термин описва илюзиорната природа на външния вид. Паякът добавя, че не всичко е така, както изглежда. В Египет паякът е свързан с лова, а също и със съзиданието.  И разбира се, в Гърция митът за Арахне, смъртната, която била невероятна тъкачка. Слухът за нейните способности стигнал и до ушите на Атина. Арахне твърдяла, че била най-добрата тъкачка, затова и била предизвиана от Атина. Състезанието продължило в няколко рунда без победител, от което Арахне била доста доволна.  Атина я поразила с доза съвест и вина. Арахне приела тежко този удар и не можела да живее с наситеното чувство на вина и мъка, от което се самоубила. Атина се почувствала зле и решила да съживи Арахне във формата на паяк, за да може тя и нейното поколение да бъдат най-добрите тъкачи във вселената.

1 коментар: