Намери приказка

сряда, 18 септември 2013 г.

Цветовете и тяхното значение: Кафяво





Цветът на сигурността, защитата и материалното богатство

Кафявото е сериозен, земен цвят, който внушава стабилност, структура и подкрепа.  Свързва се със защитата и подкрепата на семейството, с ясно изразено чувство за дълг и отговорност. Кафявото приема задълженията си сериозно. Окуражава силната нужда за сигурност и чувство на принадлежност, семейството и приятелите са най-важни.

В значението на цветовете, кафявото е материалната сигурност и материалните придобивки. Този цвят отговаря за качеството във всяко отношение – уютен дом, най-добрата храна и питиета, лоялна връзка. Цвят на физическия комфорт, простота и качество. От негативна гледна точка, може да остави впечатление за стиснатост и евтиния в някои случаи.

Кафявото е приятелски настроено и лесно достъпно. Лоялен цвят, надежден и сигурен по един практичен и реалистичен начин.

В цветната психология, кафявото е честно, истинско и искрено. Свързва се със здравата работа, надеждността, здраво стъпило е на земята. Асоциира се с цялостната, естествена и органична продукция – всичко, което е свързано със земеделието, откритата природа и фермерството. Кафявото е далече от фриволността, излишъка или разхищението във всичките му форми. Докато е материалистично, то цени качеството над всичко останало. Понякога може да покаже ниво на изисканост и елегантност, в зависимост от другите цветове, с които е свързано. Например, кафяво с меко бяло или слонова кост е много стилно и показва класа, въпреки че ще бъде по неофициално от черно с меко бяло и слонова кост.

Кафявото подтиска емоциите си, създавайки си убежище от стреса на външния свят. В това убежище проблемите се сортират и разрешават. Кафявото има структура, въпреки че по никакъв начин не окуражава перфекционизма – по-скоро търси ред и организация.

Кафявото ни успокоява. Доста е самоуверено, но никога не е душата на партито. Кафявото не търси внимание – то предпочита да остане на заден план, позволявайки на другите цветове да блестят. То има сила и зрялост, което го прави стабилно. Предпочита да действа само в своя малък безопасен свят – не е спонтанно и не обича изненадите. Може да бъде сметнато за скучно и невесело от мнозина. Всъщност, това е един от най-малко предпочитаните цветове в западния свят, заедно с оранжевото и жълтото.

Кафявото е най-доминиращият цвят на планетата, заедно със зеленото. То успокоява и стабилизира, докато зеленото балансира и освежава. Това ни е нужно в стресовото ни ежедневие.

Позитивни страни на кафявото: земно, цялостно, практично, достъпно, приятелски настроено, стабилно, структурирано, подкрепящо, успокояващо, утешаващо, надеждно, защитно, силно, тихо самоуверено, чувствено, чувствително, топло, честно, искрено, качествено.

Негативни страни: скучно, материалистично, без чувство за хумор, без изисканост, предсказуемо, евтино и стиснато.

Видове кафяво:

Светло кафяво: приятелски настроено, достъпно, искрено, честно, истинско

Тъмно кафяво – силно, но тъжно и депресивно, материалистично, но добродетелно.

Бронзово кафяво – безвремие, праволинейност, естествено и просто.

Слонова кост – успокояващо, но окуражаващо, резервиран стил на проста изисканост.

Бежово – практично и надеждно, консервативно, постоянно, непроменливо и лоялно.

 

Кафявото отговаря за стихията земя и зодиите Скорпион и Козирог. Използва се в ритуали за сигурност, приятелство, животинска магия, природна магия, щедрост, ново начало, жътва, здраве на домашни любимци  и добитък,  издръжливост, сила, вземане на решения, подобряване на концентрацията, фокус, телепатия, намиране на изгубени неща, всичко, свързано с животни.

Кафявото може да се адаптира към различна среда. Комбинация от червено, синьо и жълто и има много нюанси и тонове, като всеки има различен ефект. Може да бъде стабилизиращ цвят. Червеното в него дава практическата енергия, докато жълтото и синьото добавят енергии за фокусиране. Твърде много кафяво води до един скучен ефект. То дава усещане за солидност и позволява да сте на заден план, да не ви забелязват.

Добавете кафяво в живота си, ако искате:

-                    усещане за сигурност

-                    да се слеете със средата си

-                    връзка със земята и стабилността, която тя носи

-                    ред и условности

Кафявите камъни действат като заземяваща сила и дават стабилност и ясно мислене. Такива камъни са тигровото око, опализираното дърво, кафявият турмалин, арагонит.

Носете кафяво, ако не искате да показвате някаква принадлежност или отношение. Този цвят е маскировка, която се използва ефективно за прикриване на същността ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар