Намери приказка

четвъртък, 5 септември 2013 г.

Стихията Въздух





 Според Платон стихията въздух е топла и мокра, и влажна. Въздухът нагрят става огън, охладен – става вода, охладен още – става земя. На английски думите, които означават дух, вдъхновявам, издъхвам,  въздигам се, идват от латинската дума spirare, която означава – дишам. Въздухът се свързва с всички гореспоменати неща.
Стихията въздух е една от четирите (или петте) елемента на модерната Западна магическа система, другите са земя, огън, вода и понякога – дух.
Елементите обикновено се инвокират по време на ритуал, за да балансират енергията на свещеното място или на самия практик, но въздухът се инвокира независимо, за да даде енергията си на ритуала в сферата му на действие или да помогне на практика да балансира излишък от земна енергия.
Въздухът понякога се евокира от Изток във формата на същества, асоциирани с въздух като силфиди, грифони, джинове, духове, или призоваване на божества или други духове, свързани с въздуха – Еол, Амонет, Баал Хаддад, Фенг По По, Хая Джи, Индрус, Юпитер, Мардук, Меркурий, Нут, Ньорд, Перун, Шу, Зефир. В традициите на християнсксия фолклор, архангел Рафаил се свързва с въздуха.
Когато се създава свещено място или се пречистват помещения, обекти, хора за даден ритуал, въздухът се използва във формата на дим или повей над нещото, което ще се пречиства с перо или ветрило. Музикален инструмент, особено флейта, може да бъде използван също. Въздухът се представя на олтара чрез ветрило, вентилатор, перо, меч, стрела, тамян, ароматни цветя, жезъл или вретено. Цветовете на въздуха са ярки бледи  и пастелни цветове – жълто, синьо, сиво, сребристо, виолетово.
Въздухът отговаря за дихателната система, дишането, речта, ума, въображението, сетивата за слух и миризма. Също се свързва с ръцете, таза, бъбреците и кръвоносната система. Дисбаланс на въздуха в тялото във формата на излишък се проявява във фриволност, хвалби, разсеяност, прекомерно говорене, смяна на настроенията, газове, неспособност да се фокусираме върху нещо.
Липсата на въздух, умствени празноти и невъзможност за разбиране на прости неща означава, че имаме дефицит на въздуха в системата ни.
Цветя на въздуха са акация, анасон, трепетлика,  къри, глухарче, лавандула, коча билка, мента. Камъни, които са въздушни, са: топаз, халцедон, авантюрин, кварц, лепидолит. Металът на въздуха е желязото. Модерните асоциации включват калай и мед. Юпитер и Меркурий са планетите, които кореспондират с този елемент. В астрологията той отговаря за зодиите Близнаци, Везни и Водолей.
В Тарото арканите с боя Мечове се асоциират с въздуха, но някои смятат, че е по-добре боята да бъде Жезлите. Глупакът е основна карта, свързана с тази стихия.
Въздушните знаци използват ума си, за да намерят смисъла на живота си. Въздухът им дава повече пространство между живота, който живеят, и съзнанието им. Това може да покаже тези знаци като отдалечени, стоящи настрана, студени. Понякога ще се опитат да изкажат чувствата си или да анализират ситуацията, вместо да се справят с нейната пълна емоционална тежест.
Дарбата на въздуха е гъвкавост, способността да преживяват живота през различни призми. Те са чудесни комуникатори, разказвачи, журналисти. Свързват хората по един социален начин и са често любопитни, което им е силна движеща сила.
Знаците от зодиака са групирани на тройки по стихии, но те са групирани и по качества. Всяко качество има уникалнен начин на изразяване. Везната е крайна, лидер, водолеят е стабилен, способен твърдоглаво да следва една мисъл, близнаците са непостоянни и силно повлияни от Меркурий.


Комбинацията от въздух и земя:
Облекчение е за земята да бъде издигната от идеите на въздуха и неговото свободомислие. Той може да предложи различни начини за подреждане на приоритетите, което може да освободи прикованата от дълга земя. Земята пък помага на въздуха да открие връзката ум-тяло. Земята също може да даде съвети как мечтите на въздуха да станат реалност.

Комбинацията въздух и огън:
Това е една динамична комбинация, в която въздухът е способен да създаде скица на някакво значение чрез мисълта, от което огънят да се вдъхнови. Въздухът помага на огъня да намери по-логичен път към успеха, посока за неговата сляпа вяра. Огънят дава на въздуха мисия, цел, светлина и фокус сред мешавицата от информация, мисли и данни.  

Комбинацията въздух и вода:
Тези два елемента определено имат взаимна изгода, тъй като балансират чувствата и емоциите си. Водата показва на въздуха път към чувствата и му помага да бъде по-грижовен, емоционално експресивен. Водата помага на въздуха да направи връзка със сърцето си, докато въздуха издига водата от мрачното блато към света на мисълта. Като терапия чрез разговор, въздухът окуражава водата да стане интелектуално любопитна за своите преживявания.

Комбинацията въздух и въздух
Тук става среща на умове, а когато е добре балансирана от другите елементи, може да означава цял живот споделени интереси. Начинът на свързване е чрез обмяна на идеи. Дълбоката емоционална истина на ситуацията може да бъде хладнокръвно обсъдена. Тази връзка процъфтява, когато има емоционална автентичност, действие и физическо докосване.

Как може да използвате стихията въздух, за да подобрите ежедневието си? Ето прост пример. Знаем, че белият цвят влияе на умствения процес. Ако имаме твърде малко или твърде много бяло в стихийния баланс, не можем да мислим, учим или помним добре. Ако имате трудности в някоя от тези сфери, проверете дали нямате някъде повече бяло в средата си. Ако виждате много бяло – променете  дрехите си, сменете местоположението си на място с повече небесно синьо или слънчево жълто. Ако сте заобиколени с твърде малко бяло, купете си повече бели дрехи или се преместете в стая с бели стени. Във всеки случай, ще усетите разликата в скоростта и яснотата на ума си. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар