Намери приказка

събота, 28 септември 2013 г.

Билки: Невен



                                  Снимка: www.rootsimple.com

 

Невенът се асоциира със слънцето, Зевс, Аполон, Аматерасу, ацтекската богиня Шочикецал и други, свързани със слънчевата енергия. Използва се в сабатите Мидсъмър и Сауейн /Хелоуин/.


Календула, което е другото наименование на невена, е една от най-разностранните билки. Приложена външно е идеална за рани и кожни проблеми, спира кървенето, действа като противовъзпалително, когато се слага като тинктура или крем върху рани. За инфектирани рани е много добра билка, а в тези случай е хубаво да се приема и вътрешно. При външното й приложение намалява риска от белези. Полезна е при ухапвания от насекоми, слънчеви изгаряния и одрасквания от котки или трънаци. Невенът има положително влияние и върху обриви, особено онези, причинени от горещо и влажно време.  В общи линии, невенът е полезен за всякакви кожни проблеми.


Вътрешно, невенът работи добре с лимфната система, премахва остатъчни инфекции, успокоява подути лимфни възли и жлези. Влияе добре на храносмилателната система, особено върху проблеми, причинени от повреден черен дроб, което я прави полезна при лечението на жълтеница, хепатит, цироза. Затопля и успокоява стомаха, добър помощник е при стомашна язва, но трябва да се внимава с приложението в тези случаи.


Невенът помага за болките при менструация и регулира цикъла на жените. Растението може да се използва за лечение на разкъсвания при раждане и цервикални нарушения при аборт. Много полезен за дамите, борещи се с ПМС, тъй като успокоява симптомите като раздразнителност, подпухване, задържане на вода, кожни проблеми.  

 

     Снимка:  thenerdyfarmwife.com

 

Невенът носи успокоение на онези, които са нервни и склонни към страх, а също и за онези, които преживяват шок или травма. Успокоява гнева  и прибързаните действия. Окуражава емоционална топлина и толерантност, състрадание и способността наистина да чуваме какво другите казват – жизненоважно за онези, работещи в сферата на лечението, тъй като онова, което пациентите не казват, обикновено, е също толкова важно, колкото онова, което казват.

 

       Снимка: treebuilderdeviant.deviantart.com

 

Бидейки билка на слънцето, невенът се използва за премахване на отрицателната енергия. Масло от невен може да освещава магически инструменти, а листенцата му се използват като част от тамян за гадание, може да ги разпръснете около леглото си за пророчески сънища.


Невенът има дългогодишна асоциация с Хелоуин и с мексиканския Ден на мъртвите и се използва в церемонии за почитане на мъртвите, също и в погребения.


Ходенето боси в поле от невен дарява знание за птиците на момичетата. Растението се използва във всеки ритуал, почитащ слънцето, като част от церемониална вана.


Стари легенди разказват, че тази билка може да се използва, за да се получи видение за онзи, откраднал от вас. Има стара любовна магия, в която се казва, че жената трябва да събере пръстта, върху която е стъпил любимият й и да посади невен в нея. Здравето на растението е здравето на връзката й с любимия. Но фактът, че цветето е едногодишно, прави нещата малко подозрителни. В Средновековието невенът е символизирал ревност

 

 

                                             Снимка: lambshoppe.com


 

В Мексико легендите твърдят, че растението се е появило на местата, където кръвта на местните мексиканци е капнала, когато са били убити от испанките нашественици. Растението е свещено за богинята Шочикецал, богиня на любовта, брака проституцията, патрон на тъкането, преденето, музиката, рисуването, дърворезбата, магията, изкуствата и танците. Също е била богиня на земята на мъртвите, което е една от причините невенът да се предлага на Деня на мъртвите.


Листенцата на цветчетата на невена, със своята ароматична горчивина, могат да се използват в рибни и месни супи, оризови ястия, салати и като оцветител за сирене и масло. Целите цветчета са употребявани в средните векове като гарнитура. Прясно нарязани цветове  могат да се разпръснат върху ориз или салата и дори да се използват в сладкиши като крем карамел или печени пудинги. Алтернатива са на шафрана.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар