Намери приказка

понеделник, 2 септември 2013 г.

СИМВОЛИ: ПРИЛЕП


 



Нека си го признаем – прилепът не е от най-популярните животни тотеми. Всъщност, той е доста неразбран и повечето му символични значения са базирани на страх.
Индианците, обаче, подхождат към света на животните от позицията на честта – те знаят, че всички неща са свързани в този свят. Те разбират, че отношението към прилепа със страх в сърцето е същото като да са ужасени от собствените си деца, което е безумно.

Символизмът на прилепа от индианска гледна точка идва след сериозното му наблюдение като прекрасно животно. Тези хора разпознават, че прилепът е силно чувствителен към заобикалящата го среда и затова се смята за символ на интуиция, сънища и видения. Това го прави могъщ символ за индианските шамани и лечители. Ччесто духът на прилепа може да бъде инвокиран, когато е нужна специална енергия – като нощно зрение, например, което е способността да се вижда през илюзии  или двуличие, за да се открие истината.
Символ е на комуникацията, защото индианците са забелязали, че прилепът е силно социално животно. Наистина, прилепите има здрави семейни връзки. Те са грижовни, имат вербална комуникация, докосват се, чувствителни са за членове от групата си.
Други символи, приписвани на това животно, са илюзия, прераждане, сънища, интуиция, инициация, пътешестване, комуникация.

Прилепът е символ на прераждането и дълбочината, защото живее в утробата на Майката Земя. От пещерите излиза всяка вечер по здрач и така се преражда. Ако имате прилеп като свой тотем, бъдете много внимателни какво се случва около вас. Понякога може да бъдете твърде чувствителни към чувствата на другите. Възприемчиви сте на ясновидско ниво и сте склонни към пророчески сънища.

Ако работите с прилепа като свой тотем, ще бъдете изложени на тест, защото той изисква стопроцентова всеотдайност на духовния растеж. Прилепът никога няма да приеме половинчати опити за самоусъвършенстване. В действителност, ако прилепът усети, че се размотавате, най-вероятно ще се прехвърли на някой друг, който желае повече да изучава уроците, които може да му предложи.

Заедно с едни от най-големите предизвикателства, с които ще ни срещне, работата с изискващия прилеп ни носи някои и от най-големите постижения, за които сме мечтали. Но внимавайте – прилепът иска много от нас, като например:
-                     Да убием егото си
-                     Да обичаме враговете си като себе си
-                     Да се преборим с личните си демони
-                     Да изследваме подземията на реалността, което си е страшна работа
-                     Да обновяваме мислите и вярванията си във всеки един момент

Всички тези задачи са много трудни. Затова символизмът на прилепа говори за интуиция, защото тези същества ни карат да стигаме до крайности. Но бъдете спокойни, прилепът никога не ни изоставя, докато пътешестваме. Още повече, веднъж тествал ни докрай, неговата всеотдайност никога няма да избледнее. Вечно ще ни подкрепя в духовната ни пътека – верен и винаги обичащ ни по пътя към най-високия ни потенциал.




Няма коментари:

Публикуване на коментар