Намери приказка

понеделник, 11 ноември 2013 г.

Символи: СЛЪНЧОГЛЕД



(Снимка: commons.wikimedia.org)


Слънчогледът се мести така, че да бъде изложен максимално на слънчева светлина. Това е символично за духовната вяра, за боготворенето, тъй като следваме нашата система от вярвания, както слънчогледът се мести под животодаряващите слънчеви лъчи. Основният му символизъм е свързан със слънцето, слънчевата светлина, жизнерадостност и любов.
Слънчогледът е гръцки символ на Клитие /водта нимфа/, която се превръща в слънчоглед от мъка по изгубената си любов – Аполон. Митологичният символизъм тук е, че Клитие, във формата на слънчоглед, винаги е с лице към слънцето, чакайки да види колесницата на Аполон и отново да бъде със своята любов. 
В китайският символизъм слънчогледът е свързан с дълголетието, добрия късмет и се смята за много благоприятен във всяко отношение. Жълтият му цвят е знак за жизненост и интелигентност. Символ е и нащастие.
В езотеричното християнство, слънчогледът символизира божествената любов и представя непоколебимата вяра, която води душата към по-висше духовно състояние.
Вяра, дълголетие, лечение, подхранване, фокус, късмет, магия, боготворене, духовно знание са все символи, свързани със слънчогледа. 
Индианците изпозват в късните летни фестивали слънчогледи, за да изобразят жътвата и провизиите за зимата. Символ и на слънцето, заради което е приравнен с животодаряващата сила на Великия Дух. 
Колкото до цвета на слънчогледа, може да си припомните значението на жълтия цвят ето тук:  
                                              Цветовете и тяхното значение: ЖЪЛТО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар